Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Fysioterapi för dig med levatorskada

Fysioterapi för dig med levatorskada

bright close up color colorful

Fysioterapi för dig med levatorskada

Vad är poängen med fysioterapi för levatorskada?

Syftet med fysioterapi för levatorskador är att optimera din funktion och din livskvalitet, skadan till trots. Jag vill inte vara en klämkäck fysioterapeut som säger att träning är en allsmäktig och fantastisk behandling. Samtidigt vill jag poängtera att många av de kvinnor jag träffar som lever med levatorskador återgår till bra liv. Men man har en akilleshäl att fortsätta förhålla sig till. En bäckenbotten som kan bli överbelastad, en nedsatt styrka och förmåga i relation som hade kunnat vara om muskeln vore hel. Kanske stöter du också på ett ”tak” vad gäller fysisk aktivitet och belastning. Men många kan också leva ganska nöjda strax under det taket.

Vad gör jag som fysioterapeut?

Målet är ofta att i slutänden optimera alla tillgängliga musklers styrka, både i och runt omkring bäckenbotten. Till en början kan det finnas så mycket smärta och överkompenserande överspänningar och stramhet i de hela musklerna att vi får börja med att jobba för att normalisera detta. Sedan kan vi börja med att försöka höja hela bäckenbottens styrka, så maximalt som det går. Sedan blir ofta målsättningen att komma tillbaks till en stark kropp generellt, och en fysisk aktivitetsnivå som är tillräckligt bra för att ge god livskvalitet. Man får nämligen inte bli så rädd om sin bäckenbotten att man negligerar resten av kroppens behov.

Symtombehandling

Det är viktigt att veta att levatorskador kommer på ett spektrum. De kan vara små eller stora. Ibland ger de inga besvär alls. Då behöver du heller inte göra något speciellt. Rehab för levatorskador kan inte laga skadan, men det kan minska symtomen. Symtom av en levatorskada kan vara sänkning av slidväggar eller livmoder, inkontinens eller en känsla av nedsatt stabilitet i bäckenbotten.

Fysioterapi för levatorskador kan syfta till att:

 • Förbättra balans och koordination mellan muskler
 • Förbättra flexibiliteten, minska tendenser till överspänning
 • Minska smärta
 • Minska stress och ångest
 • Optimera muskelfunktion
 • Öka styrkan i bäckenbotten och i kroppen i övrigt

Behandlingen kan då riktas specifikt mot bäckenbotten eller mot andra muskelgrupper som omger bäckenet. Bäckenbottenträning är en vanlig del av rehab, men utgör ofta inte allt.

Vad säger forskningen?

Vi kan inte laga musklerna med rehab. Muskelstyrka och -funktion är också en färskvara. Det du lär dig genom rehab kan därmed vara sådana saker som du sedan behöver fortsätta med på egen hand, livet ut.

Referenser:

Saknar du fysioterapeut i närheten?

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Hela serien om levatorskador:

6 kommentarer till “Fysioterapi för dig med levatorskada”

 1. Jag står inför att föda mitt första barn om sex månader. Tänkte positivt kring förlossningen och att få vara med om att föda barn. Efter att ha läst dina texter om alla skador, inte minst levator-skador så har jag nu beslutat mig för att genomgå kejsarsnitt istället. Jag får intrycket att det inte finns något bra sätt för en kvinna (människa till skillnad från djur) att föda barn på, men att kejsarsnitt är det säkrare alternativet.

   1. Hade jag vetat om risken för levatorskada med 10-30 % för förstföderskor hade jag valt kejsarsnitt. För riskerna med kejsarsnitt är så mycket lägre på det som påverkar min livskvalitet negativt.

    Jag kan inte fjällvandra som jag önskar, kan inte åka skidor som jag önskar. Ta i allt vad jag kan i någon fucking rörelse kan jag inte. Resor är jobbiga för det slutar alltid med förstoppning pga för lite rörelse/vattenintag/möjlighet att gå på toa när som.

    Rehabtränat i snart 6 år. Visst går det fortfarande lite uppåt efter mellangårdsrekonstruktion. Men att fjällvandra obehindrat, det kommer jag aldrig komma tillbaka till. Skidor så som jag önskar antagligen inte heller, men där finns det lite hopp kvar.

    1. Jag förstår helt ditt resonemang, din känsla och erfarenhet (så långt man kan göra det som utomstående).

     Min erfarenhet är att många faktiskt kan komma tillbaka till skidåkning, så ge inte upp! <3

 2. Sus_persson@hotmail.com

  Hur påverkar stretchövningar som syftar till att sträcka ut rygggen, om man har en levatorskada? Jag tänker exempelvis ”knees to chest”, där man ligger på rygg och drar ett eller två ben till sig. Kan det skapa ett negativt ”drag” i bäckenbotten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *