Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Överbelastnings-besvär vid levatorskada

Överbelastnings-besvär vid levatorskada

crop faceless woman walking on zebra

Överbelastningsbesvär vid levatorskada

Först av allt behöver du ha några saker i huvudet nu. Det finns levatorskador av olika omfattning.

Man har en levator ani på höger sida och en på vänster sida. Du kan ha en liten skada på ena sidan. Det kan finnas en liten skada på två sidor. Man kan ha en stor skada på en sida, eller en stor på två sidor. Beroende på skadans omfattning så kommer man ha olika grad av symtom.

Dessutom är det inte alltid så enkelt så att någon som diagnostiserats med en stor skada har jättestora symtom. Kroppen är förvånansvärt bra på att kompensera, fixa och trixa.

En skadad muskel jobbar sämre

Men krasst kan man säga att en muskel behöver sitta fast i två ändor för att kunna alstra kraft. Har en muskel (eller del av muskel) lossat från sitt ursprung eller fäste kommer muskeln inte kunna ha samma kraftutveckling som tidigare.

Vid en levatorskada kan muskeln bli försvagad och få nedsatt funktion. Det innebär att du som lever med en levatorskada kan känna av någon grad av nedsatt maximal kraft vid knip, men också nedsatt uthållighet vid belastning.

Kompensatorisk spänning

När du kräver mycket av kroppen kan det alltså finnas en risk för att de musklerna som är intakta får jobba lite mer än vad som är optimalt. En del utvecklar överspänningsbesvär i de intakta musklerna. En del kan då bli ömma och trötta muskler i bäckenbottens hela muskler.

Jag bedömer att en del av mina patienters besvär handlar om överbelastningsbesvär i bäckenbotten. Det är både likt och olikt andra muskulära överbelastningssymtom. Exempel på andra överbelastningstillstånd kan vara musarm, hälseneinflammation, slemsäcksinflammation i höften, löparkän etc etc. Som i så många andra sammanhang: bäckenbottens olika muskler är inte märkliga eller säregna. De fungerar och reagerar ganska lika sina kollegor i övriga kroppen.

Hur ska jag hantera mina överbelastningsbesvär?

Avlasta

För att häva symtomen kan det vara viktigt att ge musklerna en avlastning. Att fortsätta lägga mycket belastning kan förvärra symtomen. Det behöver i bäckenbottens fall inte alltid handla om belastning som i aktivitet eller lyft. Det kan lika gärna handla om en statisk anspänning över hela dagen som du behöver upphöra med. Sluta knipa tvångsmässigt på grund av oro för din bäckenbottenhälsa!

Smärtlindra

Testa receptfri smärtlindring, värme, stretching, massage och avslappning. Ibland kan det räcka att jobba med musklerna runt omkring bäckenet, ibland måste rikta fokus mot bäckenbotten och jobba med avslappning i just det området.

Vila efter aktivitet

Om du börjar känna att symtomen smyger sig tillbaka efter aktivitet – vila liggandes och avlasta bäckenbotten. Det räcker ofta med en kort stund, fem till femton minuter kan vara tillräckligt.

Stegra långsamt

När du känner att smärtspiralen vänt eller besvären lugnat ner sig, vänta då ett tag till tills du vet att du hamnat på ett ”steady state” med så lite besvär som möjligt. Sedan börjar du om med att lååååångsam öka på kroppens belastning igen. Du behöver ofta ligga kvar på samma belastningsnivå i 3-4 veckor för att säker kunna utvärdera så att du inte får några plötsliga bakslag. Öka sedan successivt, oavsett om det gäller promenadsträcka, kilometer löpning, knipträning, tid för långvarigt sittande eller kg på en skivstång. Även om du känner att kroppen tål en snabb progress, öka ändå gärna inte mer än 10% per vecka.

Knipträning då?

Överbelastade muskler svarar inte bra på träning. Du måste avlasta, sänka spänningsgraden i musklerna och bli av med den värsta smärtan innan knipträning kan tänkas bidra med något positivt. Sedan kan knipträning absolut bidra med en symtomlindring. Om de intakta musklerna blir maximalt starka kan de eventuellt kompensera för den muskelfunktion du saknar i och med levatorskadan.

Här finns instruktioner för bäckenbottenträning i ljudfiler

Överbelastningsbesvär vid levatorskada

Om inte du inte får till någon symtomlättnad på egen hand behöver du få vägledning i hur du ska hantera dina besvär. Sök hjälp av en fysioterapeut här.

Hela serien om levatorskador:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *