Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Egenvård för dig med levatorskada

Egenvård för dig med levatorskada

Egenvård för dig med levatorskada

Den här texten är riktad till dig som misstänker att du har en levatorskada eller som fått en diagnos och undrar vad du ska göra nu. Jag kommer komplettera med ytterligare text om fysioterapi och rehab. Just nu ska vi fokusera på vad du kan göra själv för att optimera ditt mående.

Hur ska jag hantera min levatorskada?

Levatormuskulaturen är en del av bäckenbotten.Den består av flera muskler som syns på bildens vänstra sida. Dessa muskler fäster framme vid blydbenet och går bak som en slynga eller hästsko till mellangården, runt ändtarmöppningen och bak till svanskotan. Dess viktigaste funktion är att lyfta upp bukinnehållet. Under en vaginal förlossning pressas dessa muskler åt sidan av barnets passage.

Muskelskada som muskelskada?

För att ta en liknelse – om din hälsena gick av på samma sätt hade du haft svårt att röra din fot normalt. Om din levatormuskulatur går av kommer det vara svårt att hålla samma stabilitet i bäckenbotten. Detta kommer ofta som ett chockbesked för den som får höra att muskler har gått av vid förlossningen. Ofta kommer dessa besked långt efteråt dessutom. Men det kan också vara en lättnad och en förklaring. Bland annat en förklaring till varför åtskilliga månader av knipträning inte gett önskat resultat.

Jag gillar att likna skador på bäckenbotten vid andra muskulära skador. För mig är det en del i att normalisera och tvätta bort skamstämpel. En del får sina muskelskador av att hoppa högt på en låda på ett gym, en del får skador av att föda fram nytt liv.

Hur tar man hand om en muskelskada?

anonymous slender female athlete tying shoelaces near sport accessories

Muskelrehab

För det första är det viktigt att förstå att denna muskel, liksom merparten av kroppens övriga muskler, är tvådelad. Det kan alltså finnas en skada på vänster eller höger sida om mittlinjen. Det kan ibland gå att träna den oskadade sidan till att kompensera. Man behöver dock vara försiktig men att inte kompensera genom att gå omkring med ett knip alltid och jämt, för det ökar istället risken för smärta och överspänningsbesvär.

Kanske anpassa livet

Om du tydligt känner av att bäckenbotten sviktar när du lyfter tungt eller anstränger dig på annat sätt kan du behöva hushålla med bäckenbottens ork och ”budget”. Om bäckenbottens styrka och uthållighet är nedsatt finns det en ”budget” av ork i bäckenbotten som du kan behöva förhålla dig till.  Den rymmer kanske en långpromenad, bärande av matkassa, lite träning, matlagning, tvätthängning och spring efter barn. Om du en dag går över din budget kanske nästa dag blir tuffare, men en snävare ork-budget för bäckenbotten. Eller så går du över din budget tidigt på dagen, och redan samma eftermiddag och kväll blir tuffare.

Balans mellan vila och aktivitet

Precis som när det gäller pengar så behöver du 1) tjäna och 2) spara kapital för att kunna utöka din budget. När det gäller bäckenbotten behöver du förhålla dig till 1) bäckenbottenträning och 2) återhämtning. Om du till exempel går omkring och håller ett knip i bäckenbotten hela dagen kommer du aldrig få någon återhämtning. Då ökar aldrig din bäckenbottenbudget. Och din träning blir för all del också verkningslös. Om du överbelastar din bäckenbotten dagligen med annan aktivitet kan också den generella styrke- och uthållighetsökningne utebli. Därför bör du inte knipa hela dagarna och heller inte överanstränga dig generellt fysiskt, om du upplever att din bäckenbotten säger ifrån. Däremot förlorar bäckenbotten också styrka av att inte belastas. Du ska därför vara precis så aktiv du kan, strax under gränsen för där din budget tar slut.

Kan jag leva normalt när jag har en sådan här skada?

Du ska leva så normalt du bara kan. Inget blir bättre för att du går omkring och oroar dig för framfall eller något sådant. Vi inte kan sätta våra liv på paus för att vi eventuellt kommer drabbas av komplikationer längre fram på grund av befintliga förlossningsskador. Begränsar vi oss för mycket kommer ju våra liv påverkas negativt av själva begränsningen i sig. Säg att du undviker att träna för att du är rädd att skapa ett för högt tryck och orsaka ett framfall. Ja, då kanske du kan rädda dig själv från ett framfall, men kommer drabbas av följdsjukdomar av ett för stillasittande liv istället. 

Egenvård för dig med levatorskada

 • Knipträna dig till en vältränad bäckenbotten generellt. Kanske kan övriga muskler kompensera något för bortfallet.
 • Träna upp dig så att du har en bra grundstyrka i mage, rygg och rumpa. Syftet är att tryck och belastning kan fördelas över ett flertal välfungerande muskler. Fördela belastning jämnt över kroppen, istället för att allt tryck hamnar neråt mot bäckenbotten när du anstränger dig.
 • Anpassa din fysiska träning så att du inte håller andan och inte tar i tyngre än vad du känner att du kan hålla emot med befintlig bäckenbottenmuskulatur.
 • Hushåll med din bäckenbottenstyrka. Blir bäckenbotten trött av träning/inköp/bärande/stående kanske du kan dela upp det tyngre göromålen på olika dagar.
 • Se till att magen fungerar som den ska och att avföringen inte behöver krystas ut med stor ansträngning.

Hänger du med på hur jag resonerar? Fråga annars!

Tips på vägledning för träning

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Hela serien om levatorskador:

5 kommentarer till “Egenvård för dig med levatorskada”

 1. Du skriver om träning och att hushålla, men vi som har ett fysiskt tungt arbete kan inte hushålla.

  Jag är sjukskriven efter en framfallsoperation och ska efter sommaren gå tillbaka till mitt extremt tunga arbete. Jag lever på hoppet att jag kommer vara återställd, men innerst inne har jag panik och vet inte vad jag ska göra. Mina slidväggar må sitta på plats, men levatormuskeln är fortfarande trasig och jag har väldigt ont. Jag kan inte göra övningarna min fysioterapeut gett mig för att jag har alldeles för ont för det och gör ännu mer ont om jag ens försöker göra någon lätt övning.
  Min chef tror dessutom att allt kommer vara bra efter sommaren, för så står det minsann på sjukintyget (som enbart syftar på framfallet och inte min trasiga levatormuskel). Usch. Sån himla ångest.

  1. Åh, jag förstår att det är stressande och besvärligt. Nej, med tunga arbeten är det svårt att hushålla just där, och det kan vara svårt att låta arbetets belastning ta all “budget” från vardagen också.

   Be din vårdcentralsläkare se över din smärtlindring på sikt, just nu förstår jag att du kanske har efter operationen ont, men i övriga fall kanske du behöver smärtläkemedel som du kan gå på mer långsiktigt?

 2. Hej Mia!
  Arbetar som barnmorska och är intresserad av att grotta ner mig i ämnet. Har du på rak ärm några artiklar som rör ämnet kring uppbyggnad av mellangårdsstrukturen i det akuta skedet och vad som finns att göra där?

  1. Du får gärna formulera frågan lite tydligare så kan vi se om jag kan hänvisa dig rätt. Om du använder sökfunktionen här på bakingbabies så hittar du också dels texter jag skrivit och dels ofta också referenslistor med hänvisning till pubmed.

   1. Jag tänker under akutskedet, direkt efter förlossningen med misstänkt levatorskada. Vad finns det att göra förutom att bygga upp strukturerna korrekt? Finns det någon litteratur/forskning som talar för något under akutskedet som kan påverka framtida symtom?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *