Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bäckenbotten efter kejsarsnitt

Bäckenbotten efter kejsarsnitt

stylish expectant woman supporting tummy near wall

Bäckenbotten efter kejsarsnitt

Bör jag ta hänsyn till min bäckenbotten även efter ett kejsarsnitt?

Ja! Redan under graviditeten sänks stabiliteten och stödjefunktionen i bäckenbotten. Det tar ca 12 månader för bäckenbotten att återhämta sig helt och håller från detta. Även om du blivit förlöst med kejsarsnitt. Det finns kvinnor som får framfallsproblem även efter kejsarsnitt, även om den totala risken för framfall är mycket högre för vaginalt förlösta kvinnor.

Hur påverkas alltså bäckenbotten under graviditeten?

 • Trycket av livmodern och dess innehåll samt din generella viktuppgång tynger ner bäckenbotten och orsakar en töjning.
 • Hormonpåverkan från graviditeten kan orsaka en ytterligare uppmjukning på alla vävnader i bäckenområdet.
 • Viss nervpåverkan från snittområdet kan påverka din känsla av kissnödighet eller känslighet i området. Det påverkar ju inte din bäckenbotten i sig, men däremot ditt behov av en stark bäckenbotten.

På vilket sätt behöver jag ta hänsyn till min bäckenbotten?

Du kan behöva lära dig att lyssna på kroppens signaler. Om du inte har några som helst negativa signaler från bäckenbotten (tänk på dess funktioner kring bajs, kiss, sex och träning) så är den nog rätt bra återhämtad. Men om något inte känns bra, så behöver du ta tag i bekymret. På så sätt kan du behöva bäckenbottenträna eller ta hjälp av en bäckenbottenfysioterapeut ÄVEN om du blivit förlöst med kejsarsnitt.

Signaler på att bäckenbotten inte är fullständigt återhämtad:

 • Smärta eller obehag i bäckenbottenområdet, under samlag eller under ansträngning.
 • Inkontinensbesvär.
 • Känsla av tyngd eller tryck i bäckenområdet.
 • Ökad frekvens av blåsträngning (kissnödighet) eller svårigheter att tömma blåsan helt.

Hur ska jag träna min bäckenbotten?

Du kan bäckenbottenträna på många olika sätt. Här finns ljudfiler där jag guidar till bäckenbottenträning. Är du osäker på om bäckenbottenträning fungerar för dig rekommenderar jag ett besök hos en bäckenbottenfysio.

Ansträngningsläckage

Ansträngningsinkontinens sker vid ökning av buktryck, som när vi hostar, nyser, skrattar eller hoppar. Läckaget sker oftast på grund av att urinröret och blåsan inte får fullgott stöd från bäckenbottens muskler.

Vi särskiljer detta från trängningsinkontinens är läckage som sker vid en plötslig kissnödighet och kan orsakas av överaktiv blåsa, eller av andra störningar eller sjukdomar. Denna sorts läckage har alltså helt andra uppkomstmekanismer, än vad den här texten omfattar.

Graviditeten i sig är en riskfaktor

Vissa studier pekar på att individer som genomgår vaginal förlossning har en högre risk att utveckla bäckenbottendysfunktion än kvinnor som genomgår kejsarsnitt. Andra inte har kunnat påvisa någon fördel med kejsarsnitt. De senare främjar vaginal förlossning och hävdar att graviditeten själv är en av de främsta riskfaktorerna för bäckenbottendysfunktion, åtminstone för ansträngningsläckage.

Kvinnor som genomgår vaginal förlossning upplever mer symtom av trängnings- och stressinkontinens 6 år efter förlossningen jämfört med individer som kejsarsnittas. En del menar att enbart graviditeter är orsaken till mer än 50 procent av all ansträngningsinkontinens. Led du av inkontinens under graviditeten är risken stor att du också kommer lida av detta efteråt.

Skillnaderna

Det verkar som att för kvinnor som enbart förlöses via kejsarsnitt är risken att få inkontinens mindre än för dem som enbart förlöses vaginalt. Kvinnor som inte har varit gravida alls har minst risk av alla. Planerade kejsarsnitt minskar risken mer än vad akuta kejsarsnitt gör. Bara att ha varit i aktivt förlossningsarbete ger påverkan på bäckenbotten.

En vaginal förlossning kan orsaka skador på muskler och bindväv i bäckenbotten. Kejsarsnitt minskar skadorna på bäckenbottens muskelvävnad och nerver som orsakas av vaginal förlossning. Flera studier har visat att förekomsten av ansträngningsläckage hos individer som fött vaginalt är högre än hos dem som genomgår kejsarsnitt när det gäller första året efter förlossningen.

Vid uppföljning efter 9-11 år har man sett att risken att utveckla ansträngningsinkontinens och överaktiv blåsa är ungefär hälften så stor efter kejsarsnitt som efter vaginal förlossning. Kvinnor som hade fött via en instrumentell förlossning hade dubbelt så stor risk att få framfall eller analinkontinens jämfört med dem som födde med snitt.

I en annan studie har man jämfört urininkontinens 20 år efter förlossningen hos kvinnor som fött vaginalt jämfört med fött via snitt. Resultatet i den studien visade att över 40 procent av de som fött vaginalt hade urinläckage 20 år efter födseln, jämfört med 29 procent hos dem som fött med snitt. Det är en stor riskökning om du föder vaginalt, men du är inte helt utan risk även om du föder via snitt.

Faktorer som kan öka risken för inkontinens på lång sikt:

 • Övervikt eller fetma, vilket ökar påfrestningen på bäckenbotten
 • Flera graviditeter eller förlossningar, särskilt vaginala förlossningar
 • Ålder, eftersom äldre kvinnor har en ökad risk för muskelsvaghet och vävnadsförändringar i bäckenbotten.

Det verkar som att i slutänden är det också tyngdlagen, våra förhållandevis breda bäckenöppningar som och hormonerna som ökar risken för inkontinens. Innan klimakteriet verkar kvinnor som fött många barn har större besvär än kvinnor som fött få eller inga barn, men efter klimakteriet drabbas många oavsett förlossningssätt.

Kan kejsarsnitt minska risken för inkontinens?

Ja. Men bara att du varit gravid, är kvinna och så småningom åldras kan göra att du drabbas ändå. Även om du föder via snitt.

Här kan du läsa mer om kejsarsnitt på bakingbabies

 1. Återhämtning efter kejsarsnitt
 2. När får jag leva som vanligt efter snitt?
 3. Skillnad på träning och återhämtning efter snitt eller vaginal förlossning.
 4. Kejsarsnitt som stramar och ömmar
 5. Magont länge efter kejsarsnitt
 6. Ont i höften efter kejsarsnitt
 7. 11 råd för en smidig återhämning efter snitt
 8. Förlossningsbrev inför kejsarsnitt
 9. Känsel och läkning efter kejsarsnitt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *