Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Återhämtning efter kejsarsnitt

Återhämtning efter kejsarsnitt

woman lying inside delivery room

Återhämtning efter kejsarsnitt

Den kommande veckan ska vi djupdyka ner i temat kejsarsnitt. Det här är på intet sätt ett nytt ämne på bakingbabies. Kanske vill du redan idag börja med att läsa några av de texter som publicerats om ämnet tidigare:

Kejsarsnittsläsning på bakingbabies:

Till att börja med vill jag också ge två köp-tips:

Boken ”Kejsarfödsel” ger om omfattande vägledning både för tiden innan och efter kejsarsnittet. Den inkluderar också ett mindre träningsprogram.

Webbkursen efter kejsarsnitt omfattar en teoridel men också ett åtta månader långt träningsupplägg delat i fyra nivåer. Den första nivån är rehab som du kan utföra redan veckorna efter kejsarsnittet, och sedan trappas träningen upp till att med tiden bli varierad och rolig styrketräning.

Vad är ett kejsarsnitt egentligen?

En kejsarfödsel sker när en läkare öppnar upp och tar sig igenom hud, fettlager, stödjevävnad och in till själva livmodern. Det sker stegvis och försiktigt. Bukmusklerna hålls isär och blåsan trycks ner så att läkaren når in till själva livmodern. Väl inne på plats plockas bebisen och sedan moderkakan ut. Sedan läggs allt på plats igen och man syr ihop, lager för lager. 

Allt är grönt efter 6–8 veckor?

Att det är fritt fram med rörelse och träning efter bara ett gäng veckor är en sanning med modifikation. Det här påståendet kommer sig utifrån ett själva operationsärren börjar bli någorlunda stabila vid den här tidpunkten. Även de reproduktiva organen då har återgått till sin ungefärligt normala storlek. Men det är lång tid kvar innan kroppen är återställd. Jag kommer återkomma till hur läkningen ser ut, vilka restriktioner som finns gällande fysisk aktivitet och hur återgången till träning kan läggas upp. Vi kommer också djupdyka ner i några vanliga smärtor och besvär efter kejsarsnitt.

Här nedan ser du alla referenser som ligger till grund för kommande artiklar.

Referenser A-D

E-I

M-P

R-S

T-W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *