Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ont i höften efter kejsarsnitt?

Ont i höften efter kejsarsnitt?

sunlight and shadow on hip of a woman

”Jag snittades för fyra månader sedan och har jätteont ute på höften, när jag ligger ner eller när jag promenerar. Min kompis som snittades några månader före mig har samma. Beror det på våra kejsarsnitt? På mig låter det obehagligt när jag sträcker och böjer i höften ibland också. ”

Läsarfråga

Vi börjar med grunderna

När vanliga människor pratar om höfter och när medicinsk personal pratar om höfter menar man ganska ofta olika saker. Själva höftleden sitter inne i ljumsken, djupt in. De flesta vanliga människor menar ”ute på höften” när de pratar om höfter, och menar då utsidan av ben/rumpa där stussen är som bredast. Det här inlägget handlar inte om själva höftleden, utan om utsidan och/eller höftböjarområdet.

Höftsmärta efter graviditet

Höftsmärta efter graviditet, oavsett förlossningssätt är ganska vanligt. Oftast handlar det om en obalans i ”tillgång och efterfrågan”. Efterfrågan: muskelstyrka och uthållighet att bära barn, sköta hushåll och gå barnvagnspromenader. Tillgång: Ganska kraftigt minskad muskelstyrka efter graviditeten. Det i sig är en anledning till trötta och arga muskler. Jag generaliserar jag grovt, men ni kanske förstår min poäng? Förutom musklerna som kan vara trötta och icke-optimalt starka finns också bäckenbotten, bäckenet och din generella kroppshållning som ska försöka hitta ”det nya normala”.

Smärta ute på höften har jag beskrivit mer ingående här.

Massera ligamentet

En del blir väldigt strama och ömma i ett ligament nära höften efter graviditeter.

Se den tvärgående strukturen som är märkt med ”ligament inguinale” på bilden, som går från höftbenskammen och ner mot pubisbenet.

Jag kan inte riktigt förklara varför det här funkar, men för en del personer är det nästa magiskt: Rulla med en tennisboll eller tryck med fingrarna längs med ligamentet 5 minuter varje kväll. Känns det bra och gör nytta är det bra. Har det inte gett effekt på tre veckor, lägg ingen mer tid på det!

Jobba med ärret!

Vill du veta mer om hur du kan göra för att jobba med ditt kejsarsnittsärr finns en video på länken här:

Ärrmassage efter snitt

Snapping hip

Snapping hip-fenomenet är precis som det låter, ett problem kring höften som ger sig uttryck i ljudliga snäppanden vid benrörelser. Det är inte själva höftleden som knäpper till, utan det är mjukdelar som rör sig och knäpper till över andra benutskott. På utsidan av höften kan det vara det iliotibiala bandet som snäpper, och på framsidan/i ljumsken kan det vara höftböjarsenan.

Hos många finns ljud/känselfenomenet utan smärta, men hos vissa kommer snäppandet orsaka irritation, inflammation och smärta. Det finns också tillfällen när spännandet faktiskt kan härledas till skador inne i höftleden, så om du varit med om ett trauma mot höften kan det vara bra att gå ett varv med läkare också. Snapping hip är ett tillstånd som i de allra flesta fall också handlar om en missmatchning mellan muskelstyrka och belastning/användandet av muskeln.

Vad gör man åt snapping hip?

Det är vanligt att snapping hip förekommer tillsammans med en uttalad svaghet i rumpans muskler. Det är också vanligt att vara svag i rumpmusklerna efter en graviditet. Träna mage, rygg, rumpa och benmuskler så har du täckt in allt. Hos en del behöver man också jobba med stretching och rörlighetsträning.

Du ska inte träna så att du får mer ont, utan förhålla dig under smärtgränsen. Att tänka som ett trafikljus är ofta hjälpsamt. Det beskriver jag mer här. 

Kan snapping hip bero på kejsarsnittet?

Nej.

Det finns säkert någon möjlig koppling mellan snitt->smärta-> rörelsemönster->nedsatt muskelstyrka-> stramhet i muskler->utvecklande av snapping hip.

Men mest troligt hör din snapping hip hip ihop med dig i det stora hela – graviditeten, relativ inaktivitet och svaghet, bukoperation, återhämtning och sedan belastning/aktivitet mer än kroppen tacksamt tar emot.

Referenser

Understanding and Treating the Snapping Hip

Snapping Hip Syndrome

Här kan du läsa mer om kejsarsnitt på bakingbabies

  1. Återhämtning efter kejsarsnitt
  2. När får jag leva som vanligt efter snitt?
  3. Skillnad på träning och återhämtning efter snitt eller vaginal förlossning.
  4. Bäckenbotten efter kejsarsnitt
  5. Kejsarsnitt som stramar och ömmar
  6. Magont länge efter kejsarsnitt
  7. 11 råd för en smidig återhämning efter snitt
  8. Förlossningsbrev inför kejsarsnitt
  9. Känsel och läkning efter kejsarsnitt


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *