Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kejsarsnittsärr som stramar och ömmar

Kejsarsnittsärr som stramar och ömmar

Kejsarsnittsärr som stramar och ömmar

“Det är nu 15 månader sedan jag födde med akut snitt. Ärret är fint och läkte bra, men ena änden av ärret har ”växt fast” med underliggande vävnad och det smärtar och stramar lite efter magträning/löpning/längdskidåkning. Frågan är om det gör något att det gör ont? Vilka vävnader är det som växer ihop? Och går det att massera bort så här långt efter snittet?”

Stramande ärr handlar ofta om adherenser, när de olika vävnadslagren liksom växer ihop efter exempelvis ett kejsarsnitt. Det är en del av den normala läkningen, men när stramhet från hopväxningen ger symtom kan du behöva göra något åt det.

Vid kejsarsnittet tar man sig förbi många olika lager på vägen in till livmodern, och några av dessa lager kan alltså växa lite samman i ärrvävnaden. Ibland är det en sammanväxning mellan huden och de strax underliggande lagren och ibland finns sammanväxningarna djupare in.

Sammanväxningar efter kejsarsnitt

Kejsarsnitt är världens vanligaste bukoperation. Det är ett rutiningrepp, men även man gör allting på bästa möjliga sätt kan komplikationer uppstå. Sammanväxningar är en komplikation som kan märkas flera månader eller år efter ett kejsarsnitt.

Vad är en sammanväxning?

När kroppen läker från kirurgi skapas ärrvävnad. I buken uppstår ärrvävnad på alla nivåer mellan livmodern och huden. Ibland blir det dock ärrvävnad mellan de olika vävnadslagren, eller mellan olika organ. Ärrvävnad som skapas där den anatomiskt sett inte ska vara kan hamna att bli en vävnadsbrygga där det generellt inte ska finnas en sådan. Detta är sammanväxningen. Sammanväxningar behöver varken märkas eller synas. Hos vissa ger de dock upphov till problem. Sammanväxningar kan finnas även utan kirurgi, det kan uppkomma av trauma, infektioner eller inflammationer.

Vad kan sammanväxningar ge för symtom?

Sammanväxningar kan ge en annorlunda känsla inne i buken och många har en känsla av att något inte är som innan, utan att kunna sätta ord på det. Symtomen är ofta diffusa och kan också finnas av helt andra anledningar

 • Smärta vid sexuell penetration
 • Smärta vid tarmrörelser/tarmtömning
 • Svullen mage
 • Obehag vid upprättstående
 • Ont i magen av okänd anledning
 • Sekundär barnlöshet
 • Menssmärtor som förvärrats efter kejsarsnitt
 • Ömhet över ärrvävnaden

Hur ditt hud-ärr ser ut kan ge en hint

Små platta ärr som är av nästan samma färg som omkringliggande hud kan tyda på en låg sannolikhet att du har sammanväxningar inuti. Ett ärr som är upphöjt, brett, och kanske också har färgförändringar kan tyda på att det också finns sammanväxningar inunder. Ärr som är mycket mörkare än omkringliggande hud, med eller utan upphöjning av ärret har enligt vissa studier störst sannolikhet att ha sammanväxningar.

Vad kan man göra åt det?

Du kan absolut jobba med ärrmassage litegrann varje dag, och dels försöka få huden att bli rullningsbar under fingrarna. Det är svårt att veta om ärrmassage ger faktiska resultat som gör ärret fysiskt rörligare/mjukare. Det kan också handla om en mer psykologisk effekt, att man närmar sig sitt ärr och de förnimmelser som uppstår när man rör och sträcker ärret. Bara att ha lärt känna förnimmelserna kan också göra att obehaget minskar. 

Ibland kan det ju dock bara räcka med tanken “jaha, där stramar mitt kejsarsnittsärr och det är inget farligt”. För om du bara tycker att förnimmelsen är okej så är det ju inget dåligt med att ha kvar det som det är. Du kan välja att se stramandet som något positivt, som att känslan du får är en töjning/stretchning/mobilisering som faktiskt är rätt bra. Allting handlar alltså om HUR ont det gör eller hur obehagligt det är.

Behandling för sammanväxningar?

Sammanväxningar kan ge upphov till rörlighetsinskränkning när man rör huden och vävnaderna i buken. Vid stora och besvärsgivande sammanväxningar kan man behöva kirurgi, men i och med att ny kirurgi också ökar risken för nya ärr så är detta ofta ett sista alternativ för behandling.

De senaste åren har man därför testat en del fysioterapeutiska behandlingar, där manuell terapi varit en del. Detta har visats ha god effekt i den del studier, men studierna är inte särskilt välgjorda och evidensen är vag.

Förenklade egenvårdsvarianter du kan testa själv

Vad jag personligen tror att fungerar

Jag förhåller mig tveksam till att man genom manuella tekniker kan förändra vävnadernas arkitektur. Speciellt inte om sammanväxningarna finns inuti buken, och inte i direkt anslutning till ärret. Men jag tror att man kan få goda effekter av på förbättrad känsel och normaliserade smärtnivåer. En möjlig förklaring kan vara att man genom upprepad beröringsbehandling uppnår en normaliserad känsel. Ärrmassage och ärrbehandling minska signaleringen i smärtnerver och öka signaleringen i normala känselnerver. Om känseln i ett ärr normaliseras, och smärta vid beröring minskas, kan personen oftare återgå till normalt liv med mindre besvär.

Här kan du läsa mer om kejsarsnitt på bakingbabies

 1. Återhämtning efter kejsarsnitt
 2. När får jag leva som vanligt efter snitt?
 3. Skillnad på träning och återhämtning efter snitt eller vaginal förlossning.
 4. Bäckenbotten efter kejsarsnitt
 5. Magont länge efter kejsarsnitt
 6. Ont i höften efter kejsarsnitt
 7. 11 råd för en smidig återhämning efter snitt
 8. Förlossningsbrev inför kejsarsnitt
 9. Känsel och läkning efter kejsarsnitt


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *