Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Förlossningsbrev inför planerat kejsarsnitt

Förlossningsbrev inför planerat kejsarsnitt

white envelope

Förlossningsbrev inför planerat kejsarsnitt

Ett förlossningsbrev kan vara ett bra verktyg i första hand för dig själv. Det kan hjälpa dig att skriva ner och tänka igenom hur du önskar att saker ska bli under ditt kejsarsnitt. Ingreppet som sådant är rutin för personalen och du behöver inte lägga tid på att skriva hur de ska utföra sitt arbete. Kejsarsnitt är världens vanligaste bukoperation och med stor sannolikhet kommer du träffa otroligt erfaren personal.

Det som personalen däremot inte vet om är hur du är och vad specifikt du behöver. Om det finns tid till det -stäm av dina önskemål och tankar med din barnmorska före kejsarsnittet så kan du få en vägledning hon tror att dina önskemål kommer kunna uppfyllas.

Tidigare förlossningserfarenhet

Har du fött tidigare? Har du några upplevelser från den födseln som du gärna vill undvika att återupprepas? Var det något som du uppskattade mycket, som du kanske vill uppleva igen? Födde du vaginalt förra gången kan det såklart vara svårt att få till exakt samma händelseförlopp, men det kan finnas detaljer som går att ordna.

Smärtlindringsalternativ

Är det något specifikt smärtlindringsalternativ du föredrar eller önskar undvika? Det kan vara bra att informera personalen om dina preferenser för att de ska kunna anpassa vården efter dina behov.

Under snittet

Vill ni ha någon speciell musik i operationsrummet för att skapa en mer lugn och avslappnad atmosfär? Önskar ni att någon hjälper med att fota eller filma för att föreviga ögonblicket? Ibland kan det vara möjligt att ha med en egen spellista som kan bidra till en positiv upplevelse under kejsarsnittet, men var också beredd på att det inte alltid är genomförbart.

Efter snittet

Finns det något speciellt som känns extra viktigt för dig när bebisen kommer ut? Vill du till exempel ha möjlighet att hålla bebisen direkt efter förlossningen eller vill du att din partner ska göra det om du inte kan? Tidig hudkontakt är vanligtvis rutin, men det kan vara bra att tydligt kommunicera dina önskemål till vårdpersonalen.

Kommunikation under operationen

Vill du ha löpande kommunikation med vårdpersonalen under ingreppet för att hålla dig informerad om vad som händer, eller föredrar du att vara i en lugn och avskild bubbla under operationen?

Amning

Vill du amma? Vill du inte amma? Oavsett så är närhet och hudkontakt viktig, men om du vill amma är din hudkontakt med bebisen kanske lite extra viktig för att amningen ska komma i gång snabbt. Vill du ha stöd och hjälp med amningen så fort som möjligt efter förlossningen, eller önskar du att amningsprocessen sker mer naturligt utan för mycket inblandning? Vill du inte amma kan du också be om stöd i detta beslut.

Eftervård för bebisen

Finns det några speciella önskemål eller behov du har när det gäller vård och hantering av din nyfödda bebis efter förlossningen? Vill du till exempel att vissa rutiner eller procedurer ska utföras på ett visst sätt?

Förlossningsbrev inför planerat kejsarsnitt

Fyll på med tankar och erfarenheter i kommentarsfältet!

Läs också: Prehab inför kejsarsnitt

  1. Återhämtning efter kejsarsnitt
  2. När får jag leva som vanligt efter snitt?
  3. Skillnad på träning och återhämtning efter snitt eller vaginal förlossning.
  4. Bäckenbotten efter kejsarsnitt
  5. Kejsarsnitt som stramar och ömmar
  6. Magont länge efter kejsarsnitt
  7. Ont i höften efter kejsarsnitt
  8. 11 råd för en smidig återhämning efter snitt
  9. Känsel och läkning efter kejsarsnitt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *