Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Skillnad på träning/återhämtning efter snitt och  vaginal förlossning?

Skillnad på träning/återhämtning efter snitt och  vaginal förlossning?

black woman in sportswear doing asana while training in park

Skillnad träning/återhämtning efter snitt och vaginal förlossning

Det finns sparsamt med studier som jämför muskelfunktion, uthållighet eller träning för kvinnor som blivit förlösta med snitt jämfört med vaginalt, men det finns ändå lite vi vet.

Åtta veckor efter förlossningen skiljer sig snittförlösta och vaginalförlösta åt vad gäller uthållighet i magmusklerna. Efter ett halvår kvarstår dock inte skillnaderna. Men alla individer som fött barn är svagare och mer uttröttbara i magmusklerna ett år efter födseln, än vad de var före graviditeten.

Låt kroppen läka på!

Det är en vanlig missuppfattning att läkaren skär i musklerna vid kejsarsfödslar. Man skär inte alls genom lagret där musklerna finns, utan man separerar senstrukturen i magens mittlinje. Denna mittlinje kallas linea alba. De sneda bukmusklerna, transversus och rectus abdominis fäster i linea alba och bidrar alla till hållning, andning och rörelser i bålen. De har också en viktig funktion i att stödja bukvägg och inre organ och att interagera med ryggmusklerna. Allt detta behöver tid för att läka och blir starkare.

Restriktioner efter kejsarsnitt

Du behöver avlasta linea alba, och alla andra sydda lager i buken, från de tyngsta rörelserna under den första tiden. Detta optimerar läkningen och minskar risken för ärrbråck. I början är såret helt och hållet beroende av suturerna, och därför bör du avstå från tyngre och yvigare rörelser med bålen tidigt under läkningsperioden. I takt med att vävnaderna blir starkare kan du också anstränga dig mer.

Magmuskeldelningar och kejsarsnitt?

Det finns olika studier som pekar på totalt motsatta slutsatser. Vissa menar att kejsarsnitt inte ökar risken att få en bestående magmuskeldelning, andra visar på att det finns sådana samband.

Nedsatt muskelfunktion efter 6 månader?

Kanske handlar muskelfunktionen vid 6 månader efter en graviditet inte enbart om en funktionsnedsättning som kommit av graviditeten i sig. Det kan också handla om att postgravida kvinnor av flera olika skäl tränar mindre än annars.

Hur ska jag då träna?

Jag är aldrig för förbud eller svartvita svar. Det finns inget vetenskapligt stöd för att förbjuda eller avråda från vissa övningar. Vi saknar tyvärr också evidens för att någon viss träningsmetod skulle vara bättre än någon annan, för individer postpartum.

Däremot förespråkar jag en vettig stegring av träning. Direkt en graviditet bör du börja med så låg doserad träning att det kanske känns löjligt, och sedan öka långsamt och successivt. Du bör börja så lågt att du inte får ett påslag av smärta, blödning eller obehag i sårområdet och sedan öka.

Vad ska jag fokusera på?

Generell träning är alltid bäst. Lite mage, lite armar, lite, rygg, rumpa, ben. Metoder eller program som lovar för mycket eller som pinpointar en viss muskelgruppe eller kroppsdel alldeles för mycket anser jag att man bör vara lite skeptisk mot.

Borde jag tänka på något speciellt när jag tränar?

Du behöver ta viss hänsyn till läkningen. Jag tänker att alla postgravida kvinnor ska ta rätt mycket hänsyn till kroppen! Det är faktiskt inte så mycket särskilt med just kejsarsnittade.

Att återgå till träning

Du kan börja med försiktiga övningar med kroppen som redskap och motstånd ganska tidigt, men undvika saker som lägger tryck mot ärrvävnaden. Om du är osäker rekommenderar jag alltid ett besök till en fysioterapeut före att du börjar chansa på egen hand.
Har finns en gratis tidsplan för upptrappning av träning.

Här finns ytterligare råd och tips:

Här kan du läsa mer om kejsarsnitt på bakingbabies

  1. Återhämtning efter kejsarsnitt
  2. När får jag leva som vanligt efter snitt?
  3. Bäckenbotten efter kejsarsnitt
  4. Kejsarsnitt som stramar och ömmar
  5. Magont länge efter kejsarsnitt
  6. Ont i höften efter kejsarsnitt
  7. 11 råd för en smidig återhämning efter snitt
  8. Förlossningsbrev inför kejsarsnitt
  9. Känsel och läkning efter kejsarsnitt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *