Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Restriktioner efter kejsarsnitt

Restriktioner efter kejsarsnitt

Läsarfråga om restriktioner efter kejsarsnitt

Jag har snittats och funderar på restriktionerna efter kejsarsnitt. Vad händer om jag börjar lyfta, bära och träna innan de där 6-8 veckorna har gått? Jag har inte ont och känner mig väldigt pigg i kroppen!

Läsarfråga

Tidslinje för läkning efter operation

Läkning efter en kejsarfödsel sker enligt samma principer som efter annan skada eller trauma. Läkningen börjar så snart operationen avslutats. De generella faserna som läkningen genomgår är:

 • Den inflammatoriska fasen. Det startar direkt och pågår i cirka en vecka. Den här fasen visar sig som smärta, svullnad, rodnad och en lokal temperaturökning. Det är normalt och förväntat, och är en viktig del i kroppens reaktion och läkning.
 • Den reparativa fasen. Fas två börjar 5-6 dagar efter operationen med att kroppen successivt byter ut döda celler mot nya. De nya cellerna börjar skapa ärrvävnad.  Nu börjar det också växa in nya blodkärl i området. Den här fasen pågår i flera veckor.
 • Mognadsfasen pågår mellan 6 veckor  till tolv månader efter operationen. Vävnadscellerna lägger sig nu mer ordningsamt och skapar ett starkt och stramt ärr och funktionen återställs.

Inväntar hållfasthet

Det tar runt 12 veckor för de opererade vävnaderna att komma tillbaks till cirka 80 procent av sin hållfasthet. Det tar cirka 6 månader att uppnå 90 procent och hundraprocentig styrka kommer vävnaderna inte uppnå förrän det gått ett eller två år, om ens någonsin. Att börja belasta kroppen tungt efter 6 veckor är inte att rekommendera.

Påverkar belastning läkningen?

Sår som man håller hyfsat från från rörelser som skapar drag läker snabbare än sårytor på ställen på kroppen där det normalt sker mycket rörelse. Magen brukar läka på rätt bra, men då ska du undvika stora och yviga rörelser som inkluderar magen. Därför finns rekommendationen att du att gå upp från liggande via sidan.

Hur kommer operationsläkningen vara?

Själva operationssåret kan blöda upp emot en vecka. Det är normalt att det kommer både blod och annan vätska ur såret. Inflammationsreaktioner som inte kommer tillsammans med feber och ökad smärta är ofta en normal reaktion. Under inflammationsfasen är det också normalt att känna att området kliar och blir svullet samt att ha en viss nivå av smärta. Under inflammationsfasen och reparationsfasen kan du underlätta läkningen med en lagom nivå av rörelse eftersom det ökar blodcirkulationen. Inom rehab pratar vi ofta om aktiv vila eller aktiv återhämtning. Det handlar ofta om att röra på sig så mycket som det går, utan att provocera fram en ökning av svullnad och smärta FÖR mycket. Poängen är en successiv stegring så att du hela tiden känner att kroppen hänger med.

Under mognadsfasen jobbar kroppen på med att stärka upp vävnaderna, och du kan successivt börja kräva mer och mer av kroppen och musklerna runt omkring operationsområdet.

Operationer i magen

Att gå in i magen genom bukväggen är en av de mest frekvent förekommande procedurerna vid kirurgi. Det är ju så mycket som finns där inne! Kejsarfödslar där man går in via bukväggen möter kirurgen de raka bukmusklerna, de sneda/djupare bålmusklerna och pyramidalismuskeln strax ovanför pubisbenet och alla dessa musklers senstråk som fäster in mot mittlinjen, bäckenet och revbensbågen. Under muskellagren ligger senvävnad, bukhinnan och fettlager. Det finns olika typer och sorter av operationsmetoder och jag kan inte gå in på alla. För att komma till operationens mål skär, lirkar och drar läkaren isär olika vävnadslager.

Komplikationer

 • Risken för bråck kring såret/ärret efter en operation där operationen sker genom buken finns men är inte jättestor. Bråck syns kring sårområdet när personen belastar bukmusklerna för mycket/för tidigt eller krystar med väldigt högt buktryck. Små bråck som du inte har ont av är inte farliga och behöver inte åtgärdas.
 • Att såret blir infekterat sker ibland och handlar om bakterier kommit in i själva operationsområdet. Detta kan förlänga läkningstiden. Har du frågor om sårinfektioner bör du kontakta din vårdgivare.
 • Nervskada. Alla operationer innebär en planerad vävnadsskada. Ofta är nervskadorna som kan uppstå små och handlar om att individen förlorar känsel på ett mindre område. Nerver läker dock väldigt långsamt och det kan behöva gå ett år innan du fått tillbaks all känsel.

Låt kroppen läka på!

Det är en vanlig missuppfattning att läkaren skär i musklerna vid kejsarsfödslar. Linea alba är en senstruktur och påverkar bara sekundärt musklerna, genom att det är där de fäster in mot mittlinjen.De sneda bukmusklerna, transversus och rectus abdominis fäster i linea alba och bidrar alla till hållning, andning och rörelser i bålen. De har också en viktig funktion i att stödja bukvägg och inre organ och att interagera med ryggmusklerna. Normal anspänning i rectus abdominis blir fortplantad i sidled och bidrar till stabilisering av de sneda bukmusklerna.

Restriktioner efter kejsarsnitt

När linea alba blir snittad och skuren kommer rörelsemomentet som sker i den vävnaden påverka läkningen. Bråck kring operationssår kan uppstå när stödjevävnaden kring såret inte läker optimalt och därför inte ger ett fullgott stöd för muskler och senor i bukväggen. Därför är tanken att du genom att avlasta linea alba från de tyngsta rörelserna optimerar läkningsförmågan och minskar risken för bråck. I början är såret helt och hållet beroende av suturerna, och därför bör du avstå från tyngre och yvigare rörelser med bålen tidigt under läkningsperioden. I takt med att vävnaderna blir starkare kan du också anstränga dig mer.

Mer läsning om kejsarsnitt

Och en massa andra bra snitt-tips:

Jag har skrivit den här boken, tillsammans med Louise Winblad.

Här på bakingbabies finns också den här webbkursen, en åtta månaders kurs för rehabträning och så småningom vanlig träning, anpassad efter kejsarsnitt.

13 kommentarer till “Restriktioner efter kejsarsnitt”

 1. Om en annan sak: på Svt går just nu ett uppdrag granskningsavsnitt om surrogatmödraskap. Det skulle vara intressant om du hade möjlighet att titta och kommentera utifrån ditt perspektiv.

  1. Åh, det är sånt som jag gärna diskuterar, men IRL, för att också kunna lyssna och höra andra argument än mina egna. Ett perspektiv som inte brukar komma upp i samtalet kring detta är ju de långvariga effekterna på kvinnan. Man kan ju möjligtvis skriva kontrakt på att ersätta en viss bristning, men en levatorskada som inte upptäcks eller inkontinens eller framfall som kommer lite senare – hur gör man med dem? Och kan de ersättas monetärt? Hur mycket värderas anal kontinens? Eller sexliv, njutning? Eller förmåga att arbeta med det man vill/måste? Det här är ju inte ens diskuterat kring “vanliga” förlossningar. Jag själv har ju en mildare form av anal inkontinens efter min förlossningsskada, som jag inte kan få ersättning för, men som dock har blivit lagd så gott det går. Har svårt att tro att dessa kvinnor har tillgång till rekonstruktiv kirurgi för att ställa till rätt det som är möjligt, om missas vid en förlossning. Hur bra är ens förlossningsvården de får? Hur kan en kvinna i ett mycket fattigare land (som tex Georgien) hävda att hennes sexliv blivit sämre efter att hon fött någon annans barn, kommer hon ens våga ta upp det med någon? Och sen, andelen surrogatgraviditeter i förhållande till “egna” graviditeter – hur vet man vilka följder som kommer från vad? Jag har alltså långt mer frågor än svar!

 2. Hej! Jag gick igenom ett kejsarsnitt för snart en vecka sedan. Läkaren berättade sedan för mig att mina magmuskler hade delat sig ganska mycket, och menade på att det är ärrbildningen, från det tidigare snittet, som gjort att de krupit ifrån varann.
  Men jag undrar, ser man sådant eller kan orsaken till magmuskeldelningen vara att jag ju var fullgången gravid?
  Behöver jag träna upp magen på annat sätt än annan rekommenderad träning efter graviditet/snitt?

  1. Den forskning som finns har visat att snitt generellt inte ökar risken för delade magmuskler faktiskt, så eventuellt är det ju just någon individuell grej med ditt inre-ärr-bildande som gör att det såg ut på ett visst sätt? Här är lite info om delningar och om magträning efter snitt:
   https://bakingbabies.se/2018/04/28/normal-magmuskeldelning/
   https://bakingbabies.se/2018/06/19/skillnad-pa-traning-efter-snitt-och-vaginal-forlossning/
   https://bakingbabies.se/2019/03/15/rehabovningar-efter-graviditet/

 3. Hej!
  Skulle så gärna vilja läsa din bok Kejsarfödsel : Mammaroll och snittkoll då jag har ett snitt framför mig i september. Letade på nätet men såg att den släpps först 9 september. Finns det någon möjlighet att få del av boken tidigare? Såg i inlägget att det stod kommer i augusti 🙂

  Ha en fin sommar!

 4. Vad räknas som tung belastning? I sammanhanget – tung belastning rekommenderas inte efter 6 veckor. Är det tung belastning att skjuta vagn med en nyfödd och en treåring sittande/stående på ståbräda på plant underlag?

  1. Jättesvårt – rullar det bra? Eller känns det tungt? Uppförsbacke kan vara för tungt, strulande barn kan bli för tungt osv osv. Men om allt går smidigt är det inga problem. (Ledsen för dåligt svar.)

 5. Hej!
  Finns några restriktioner kring när det är okej att få orgasm efter ett kejsarsnitt? Jag har inte kunnat hitta några men tänker att man ju inte vill att sammandragningarna stör läkningen på något sätt. Hur länge är klokt att vänta?
  Mvh
  Isabella

 6. Min frus kejsarsnitt började blöda , inte särskilt mycket men det mest underliga är att vår dotter är 5 år så detta är alltså 5 år sedan hon blev snittad.
  Är detta vanligt eller borde hon kontakta vårdcentralen?
  Värt att veta är att hon gått ner markant mycket i vikt dom senaste månaderna.

  1. Om hon har gått ner så pass mycket i vikt att har fått ett “överhäng” med hud kan det “bara” vara ett skavsår som uppstått i hudvecket. Det, och eventuellt andra anledningar, kan man behöva kolla upp. Men jag tänker mig att “en gång är ingen gång”, men om det återkommer så är det bra att besöka vårdcentralen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *