Svanskotesmärta pga levatorskada

Svanskotesmärta pga levatorskada

Kan du berätta mer om svanskotesmärta och kopplingen till levatorskada?

Läsarfråga

Tidigare inlägg

Det mesta du behöver veta om svanskotesmärta vid levatorskada finnas att finna i inlägget som handlar om överspänningstillstånd i bäckenbottens ena sida och beror ofta på att den skadade sidan funkar sämre och den hela sidan krampaktigt försöker kompensera. Viss överspänning känns inte och är inte ett problem men hos visas individer kommer överspänningen orsaka drag i svanskotan och smärta.

Smärtan kanske inte upplevs som att den kommer från just ena sidan, eftersom smärta i svanskotan blir det tydligaste symtomet. Det kan göra on inför, under och efter tarmtömning. Besvären kan komma och gå, men ibland också ligga kvar som en mer ständig värk. Smärtan kan triggas av sittande eller halvliggande – tryck och belastning på området som gör ont.

Vad är levatorskada ens?

Här kan du läsa mer om levatorskador!

Sensitisering

Något som jag också vill nämna i sammanhanget är sensitisering. Alltså att smärtan känns och finns, fast det inte längre finns en aktuell orsak till besvären. Då brukar man kalla det sensitisering. Läs mer om detta här.

Vad gör man åt det?

Som fysioterapeut undersöker jag patienten och behandlar ”det jag hittar”. Spänning i bäckenbotten, svaghet i bäckenbotten, muskelspäninningar och svaghet i alla muskler som fäster in mot svanskotan. Muskelbalans generellt sett. Det går inte att säga någon slags manual ”så här gör man”. Här finns dock lite tips för dig som vill testa att behandla dina egna besvär:

Hemövningar och egenvård kanske inte räcker för att lindra dina besvär helt, då kan jag rekommendera besök hos en fysioterapeut som jobbar med behandling av svanskotan internt, alltså inifrån rektum och kanske också generellt med din bäckenbotten.

Vem kan hjälpa?

Inte alla fysioterapeuter jobbar med svanskotor. Men på den här kartan kan du kolla bland dem som jobbar med ”kvinnors hälsa” och de som jobbar med ”ortopedisk manuell terapi”, där har du störst sannolikhet att hitta någon.

Tips

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Kursen ”Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Previous

Next

2 Comments

  • Kan ensidig överspänning/levatorskada på samma sätt orsaka drag & smärta/ömhet i blygdbenet? Eller är det troligare någon sorts kvarvarande bäckensmärta även långt efter graviditet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *