Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Svanskotesmärta pga levatorskada

Svanskotesmärta pga levatorskada

Svanskotesmärta pga levatorskada

Kan du berätta mer om svanskotesmärta och kopplingen till levatorskada?

Läsarfråga

Tidigare inlägg

Det mesta du behöver veta om svanskotesmärta vid levatorskada finnas att finna i inlägget som handlar om överspänningstillstånd i bäckenbottens ena sida och beror ofta på att den skadade sidan funkar sämre och den hela sidan krampaktigt försöker kompensera. Viss överspänning känns inte och är inte ett problem men hos visas individer kommer överspänningen orsaka drag i svanskotan och smärta.

Smärtan kanske inte upplevs som att den kommer från just ena sidan, eftersom smärta i svanskotan blir det tydligaste symtomet. Det kan göra on inför, under och efter tarmtömning. Besvären kan komma och gå, men ibland också ligga kvar som en mer ständig värk. Smärtan kan triggas av sittande eller halvliggande – tryck och belastning på området som gör ont.

Vad är levatorskada ens?

Här kan du läsa mer om levatorskador!

Sensitisering

Något som jag också vill nämna i sammanhanget är sensitisering. Alltså att smärtan känns och finns, fast det inte längre finns en aktuell orsak till besvären. Då brukar man kalla det sensitisering. Läs mer om detta här.

Vad gör man åt det?

Som fysioterapeut undersöker jag patienten och behandlar “det jag hittar”. Spänning i bäckenbotten, svaghet i bäckenbotten, muskelspäninningar och svaghet i alla muskler som fäster in mot svanskotan. Muskelbalans generellt sett. Det går inte att säga någon slags manual “så här gör man”. Här finns dock lite tips för dig som vill testa att behandla dina egna besvär:

Hemövningar och egenvård kanske inte räcker för att lindra dina besvär helt, då kan jag rekommendera besök hos en fysioterapeut som jobbar med behandling av svanskotan internt, alltså inifrån rektum och kanske också generellt med din bäckenbotten.

Vem kan hjälpa?

Inte alla fysioterapeuter jobbar med svanskotor. Men på den här kartan kan du kolla bland dem som jobbar med “kvinnors hälsa” och de som jobbar med “ortopedisk manuell terapi”, där har du störst sannolikhet att hitta någon.

Tips

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

6 kommentarer till “Svanskotesmärta pga levatorskada”

 1. Kan ensidig överspänning/levatorskada på samma sätt orsaka drag & smärta/ömhet i blygdbenet? Eller är det troligare någon sorts kvarvarande bäckensmärta även långt efter graviditet?

 2. 2 veckor pp gjordes ett 3D ultraljud som indikerade på en mindre ensidig levatorskada. Jag har nu, 1 år pp, inga som helst symptom på levatorskada (känner mig inte vid, jag hittar knipet på båda sidor men det är något svagare på höger sida där jag har min grad 2 bristning samt misstänkta levatorskada, jag har känsel vid sex och kan använda tampong). Men nu 1 år pp så har jag fått en smygande känsla av att svanskotan är öm och på kvällen gör det ont att ligga på sidan. Kan detta vara den misstänka levatorskadan som nu ger symptom? Eller kan det helt enkelt vara så att det ömmar pga mitt barn väger mer och jag spenderar mycket tid lyfta på henne samt sitter på golvet och leker?
  Alla 10-tal gynekologer som undersökt mig har sagt att de vaginala undersökningar inte indikerar att levatormuskeln är trasig (men att man såklart inte kan veta utan ett nytt 3D ultraljud som ska göras om 6 mån) men för ett par veckor sen träffade jag en fysioterapeut som informerade mig att min slits som man känner som en hästsko i slidan är uttunnad på höger sida. Hon sa att detta är en tydlig indikation på att levatormuskeln faktiskt är trasig.
  Tror du min ömmande svanskota är symptom på levatorn? Och håller du med fysioterapeuten i hennes misstanke/bedömning att om slitsen är tunnare på en sida är det indikation på skada?

  1. Nej det är osannolikt att smärtan är pga levatorn utan mycket troligare att det kommit pga sittande/hårt golv osv. Om du har en konstaterad mindre levatorskada på ultraljud så är det ju rimligt att tänka att den finns kvar i någon liten grad och att det yttrar sig i muskelns volym, men kanske inte så mycket vad gäller knip och funktion?

 3. Jag förstår ditt resonemang, tack! Läkaren som undersökte 2 veckor pp betonade att vid ett sånt tidigt ultraljud kan levatormuskeln mycket väl självläka eftersom den inte släppt helt. Det har jag även läst i alla dina inlägg att levatormuskler kan läka upp till 18 månader pp, med det sagt finns det 6 månader kvar att förhoppningsvis läka.

  Följdfråga, kan levatormuskeln vara läkt trots att den saknar volym dvs slitsen känns tjockare på vänster och tunnare på höger? Eller om den förblir tunnare är det en indikation på att den inte läkt? Eller kan det helt enkelt vara så att slitsen känns annorlunda/saknar volym pga den djupa vaginala bristningen som uppstod (7 cm lång/djup bristning i slidan)? Försöker förstå varför slitsen känns så olik..

  1. En volymskillnad betyder något, men ibland en reva i muskelbuken, ibland bara en förtunning av muskeln (som vi också tror att handlar om mikroskador inuti muskeln) och ibland handlar det som en avlossning framme vid pubisbenet. Rent funktionellt spelar det inte så stor roll – du har den funktion och styrka du har, oavsett diagnos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *