Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hemorrojder och bäckenbotten

Hemorrojder och bäckenbotten

grayscale photography of person at the end of tunnel

Vad är hemorrojder?

I ändtarmen finns något som kallas analkuddar. Dessa är som en slags mjuk packning som ser till att ändtarmen sluter tätt. En hemorrojd är en förstorning av ”analkuddarna”. Analkuddarna består av bindväv och blodkärl och en hemorrojd uppstår när dessa blir förstorade, ungefär som vid ett åderbråck. Hemorrojder uppstår på grund av att analkuddarna (tillsammans med all omkringliggande vävnad) utsatts för tryck och belastning. 

Vilka är symtomen?

Det finns två huvudtyper: interna och externa. De interna hemorrojderna sitter inuti ändtarmen och är ofta smärtfria, men de kan orsaka blödning vid tarmtömning. Externa hemorrojder finns runt analöppningen och kan vara mycket smärtsamma, särskilt om de blir trombotiska (fylls med blodproppar). Båda typerna kan ge obehag, smärta, klåda, irritation, och en känsla av tryck eller svullnad. Ibland kan de göra det svårt att sitta, tömma tarmen eller att bli helt ren efter tarmtömning. Ibland blöder man ljusrött blod vid tarmtömning och eftersom hemorrojderna förhindrar ändtarmsöppningens tillslutning kan också lite avföring eller slem läcka ut efter tarmtömning

Varför får man hemorrojder?

Ibland räcker det med en graviditet (tryck och tyngd, ökat blodflöde) och förstoppning (till följd av graviditet och järntabletter) för att hemorrojder ska uppstå. Risken för att få hemorrojder ökar efter förlossning, speciellt efter förlossning med stora bristningar eller med en stor bebis. Hemorrojder är vanligt även i den ”vanliga befolkningen”.  Mellan 50 och 75 procent av befolkningen får hemorrojder någon gång i livet.

  • Att krysta mycket när man bajsar ökar trycket på venerna i ändtarmen och analkanalen, vilket kan leda till att hemorrojder bildas eller förvärras.
  • Den ökade mängden blod i kroppen under graviditet, tillsammans med trycket från livmodern på de nedre delarna av kroppen, kan leda till att venerna i  området blir förstorade.
  • Den kraftiga krystningen under förlossning kan orsaka eller förvärra hemorrojder.
  • Övervikt och fetma kan öka trycket på buken och venerna i det anala området.
  • Att sitta länge, särskilt på toaletten, kan öka trycket i det anala området.
  • Med åldern försvagas vävnaderna som stödjer venerna i ändtarmen och anus, vilket kan leda till hemorrojder.

I relation till graviditet/förlossning

Du kan ha en ökad risk att drabbas om du är över 30 år, lider av långvarig förstoppning, har fött flera barn eller stora bebisar eller själv har ett högt BMI. Upp emot 16 % har kvarvarande symtom och besvär sex månader efter förlossningen. Analsprickor kan ge snarlika symtom.

Hur kan jag behandla detta?

Förstoppning försämrar symtom och fördröjer läkning, så det är viktigt att hålla avföringen mjuk och lättbajsad. Att själv öka sitt fiber- och vätskeintag är en effektiv egenbehandling, och om det inte räcker enbart med kostomläggningen är bulkemdel effektiva och säkra att använda. Bulkmedlet fungerar genom att binda till sig vätska i tjocktarmen. Mer vätska gör att tarminnehållet får en mjukare och smidigare konsistens. På så sätt blir passagen genom tarmen lättare.

Här är några andra råd

  • Motion är också bra mot förstoppning.
  • Du kan också gå till apotek och köpa receptfria läkemedel och krämer som lindrar klåda, smärta och sveda. Det finns olika produkter för klåda, smärta osv – du bör läsa på förpackningen och fråga om råd vid behov.  
  • Du kan lindra besvär medan du väntar på att hemorrojderna ska gå tillbaka genom att hålla dem rena och torra. Tvätta med vatten regelbundet och klapptorka torrt.
  • Små hemorrojder kan man ibland trycka tillbaka efter att man bedövat dem lite med kräm. Stora hemorrojder går inte alltid att trycka tillbaka. Om den är inflammerad kan det också göra för ont att trycka på den.
  • Tror du dig ha problem med överspänning i bäckenbotten behöver du kanske jobba med just detta, parallellt med att du söker vård och råd för hemorrojderna. Här hittar du tips.
  • Tror du att du kanske har missade eller defektläkta muskelskador i bäckenbotten, eller en rectocele, bör du kanske söka vård för det. Här finns en guide till vilka skador som kan ge vilka symtom.

Sök vidare vård om du inte blir bättre på egen hand. Om du får långvariga eller återkommande besvär med hemorrojder finns andra behandlingar. Det finns gånger då man kan spruta in läkemedel i den och det finns tillfällen då hemorrojden kan behandlas genom att ”strypas” av ett gummiband. Dessa metoder gör att de till slut skrumpnar och faller av. Det finns också fall då man opererar bort hemorrojder. Det är också viktigt att veta att blod i avföringen ska utredas av läkare om det finns minsta lilla misstanke om blodet skulle komma från något annat än hemorrojder. Det vill säga: gå hellre till doktorn en gång för mycket än en gång för lite.

Hemorrojder och bäckenbotten

Bäckenbotten lyfter och bär bäckenorganen och bidrar till kontinensen genom att stänga till kroppsöppningarna. Att vara förstoppad eller att behöva krysta mycket är avgörande riskfaktorer för att utveckla hemorrojder. Om du har en skada på bäckenbottens strukturer kan du drabbas av tarmtömningsbesvär genom att den biomekaniska anatomin förändras. Om det finns en nedsatt stabilitet mellan slidan och tarmen kan man också drabbas av rectocele, då kan avföring fastna i tarmen och det kan bli svårt att tömma helt när man bajsar. Det här kan ju leda till en nedåtgående spiral där tarmtömningssvårigheter leder till att du krystar mycket, som leder till hemorrojder och så vidare.

Överspänning och hemorrojder

I vila är urinrör och tarm tillstängda tack vare bäckenbottens grundspänning. Du måste slappna av i bäckenbotten för att kunna kissa och bajsa optimalt. Om bäckenbottens grundspänning ökar kan du få svårigheter att tömma tarmen genom en oförmåga att slappna av tillräckligt när du ska bajsa. Det här kan också bli en ond cirkel – vid ofullständig tömning åter tarminnehållet tillbaka upp i tarmen och där sugs ytterligare vätska ut ur avföringen. Nästa gång blir det då kanske ännu svårare att bajsa. Trycket du behöver alstra för att tömma tarmen mot bäckenbottenspänningens motstånd triggar kanske också fram hemorrojder.

Du kan fördjupa dig i spänningar kring ändtarmen här.

Sambandet berör tarmtömningssvårigheter

Kopplingen mellan bäckenbotten och förekomsten av hemorrojder stavas tarmtömningssvårigheter. Oavsett om orsaken är på grund av vanlig förstoppning, överspänning eller på grund av muskelskador så bidrar mycket krystande och hård avföring till tryckökningar som kan bidra till utvecklingen av hemorrojder.

Vidare läsning hos Bakingbabies

Referenser

4 kommentarer till “Hemorrojder och bäckenbotten”

  1. Jag har rectocele, inte jätteallvarligt, men tydligen tillräckligt för att alltid ha hemorrojder. Fick hemorrojder i samband med min första graviditet 2017 och har sedan dess inte blivit av med dem, även om de varierar i storlek och hur mycket jag påverkas . Har jag nåt hopp om att bli av med dem någonsin? Jag krystar inte mkt vid tarmtömning, har till 99% väldigt lös avföring, är normalviktig/gräns underviktig, äter mkt fibrer. Så det måste ju vara rectocelet som ändå gör att jag har dem?

  2. Hur vet man om man har rectocele? Har hemorrojder sedan två år, senaste halvåret har det blivit värre, värst är det när jag går… men får ingen hjälp från vårdcentralen som verkar ha ”gett upp” då deras rekommendationer med stolpiller inte hjälper. Är inte överviktig, har normal/lös avföring. En sju år gammal fraktur i korsryggen med påverkan på svanskota och avdomnad skinka på ena sidan. Kan detta hänga ihop?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *