Bäckenbottenfunktion vid levatorskada

Bäckenbottenfunktion vid levatorskada

Vid en levatorskada kan muskeln bli försvagad och ha nedsatt funktion. Det innebär troligen att du som lever med en levatorskada kan känna av både nedsatt maximal kraft vid knip, men också nedsatt uthållighet vid belastning. När du kräver mycket av kroppen kan det alltså finnas en risk för att de musklerna som är intakta får jobba lite mer än vad som är optimalt. En del utvecklar överspänningsbesvär i de intakta musklerna. En del kan få väldigt ömma och trötta muskler i bäckenbotten. Observera, det finns många olika anledningar till att få överspännings- eller smärtbesvär i bäckenbotten. Skador på levator ani kan vara en av dem.

Kan vi verkligen prata om överbelastade muskler?

Jag bedömer att en del av mina patienters besvär handlar om överbelastningsbesvär i bäckenbotten. Det är både likt och olikt andra muskulära överbelastningssymtom. Exempel på andra överbelastningstillstånd kan vara musarm, hälseneinflammation, slemsäcksinflammation i höften, löparkän etc etc. Som i så många andra sammanhang: bäckenbottens olika muskler är inte märkliga eller säregna. De fungerar och regaerar ganska lika sina kollegor i övriga kroppen.

Hur ska jag hantera mina överbelastningsbesvär?

Avlasta

För att häva symtomen kan det vara viktigt att ge musklerna en avlastning. Att fortsätta lägga mycket belastning kan förvärra symtomen. Det behöver i bäckenbottens fall inte alltid handla om belastning som i aktivitet eller lyft. Det kan lika gärna handla om en statisk anspänning över hela dagen som du behöver upphöra med. Sluta knipa tvångsmässigt på grund av oro för din bäckenbottenhälsa!

Smärtlindra

Testa receptfri smärtlindring, värme, stretching, massage och avslappning. Ibland kan det räcka att jobba med musklerna runt omkring bäckenet, ibland måste du massera din bäckenbotten eller fokusera på avslappning i just det området.

Vila efter aktivitet

Om du börjar känna att symtomen smyger sig tillbaka efter aktivitet – vila liggandes och avlasta bäckenbotten. Det räcker ofta med en kort stund, fem minuter kan vara tillräckligt.

Ät ordentligt

Det finns visa samband mellan brister på magnesium och kalcium och muskelkramper. Protein behövs för muskeluppbyggnad. Du behöver generellt en välbalanserd kost för att kroppens återhämtning ska vara optimal.

Stegra långsamt

När du känner att smärtspiralen vänt eller besvären lugnat ner sig, vänta då ett tag till tills du vet att du hamnat på ett ”steady state” med så lite besvär som möjligt. Sedan börjar du om med att lååååångsam öka på kroppens belastning igen. Du behöver ofta ligga kvar på samma belastningsnivå i 3-4 veckor för att säker kunna utvärdera så att du inte får några plötsliga bakslag. Öka sedan successivt, oavsett om det gäller promenadsträcka, kilometer löpning, knipträning, tid för långvarigt sittande eller kg på en skivstång. Även om du känner att kroppen tål en snabb progress, öka ändå gärna inte mer än 10% per vecka.

Knipträning då?

Överbelastade muskler svarar inte bra på träning. Du måste avlasta, sänka spänningsgraden i musklerna och bli av med den värsta smärtan innan knipträning kan tänkas bidra med något positivt. Sedan kan knipträning absolut bidra med en symtomlindring. Om de intakta musklerna blir maximalt starka kan de eventuellt kompensera för den muskelfunktion du saknar i och med levatorskadan. Du kan behöva dela upp knipen i olika steg: håll in fis, stäng till framtill som att du skulle hålla in kiss. Och det svåraste steget för dig med levatorskada: lyft uppåt. Det här brukar komma lättast om du visualiserar att du ska suga upp ett långt spegettistrå.

Det här räcker inte?!

Om inte du inte får till någon symtomlättnad på egen hand behöver du få vägledning i hur du ska hantera dina besvär.

Sök till en bäckenbottennischad fysioterapeut!

Alla inläggen i serien:

Tips

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Previous

Next

4 Comments

 • Mia. Tusen tack för jobbet du gör! Det är så viktigt! Min sambo var den som tipsade mig om dig och din blogg. Han hade hört dig på tyngre radio.
  Jag hade problem efter min första graviditet. Jag hade svårt ganska länge att hålla både urin och avföring i början och fick råd att knipa.
  När jag knep upplevde jag att det blev värre. Jag fick svårare att hålla mig än om jag skulle ha struntat i och göra knipövningarna.
  Detta resulterade i att jag inte gjorde så mycket knipövningar och förra sommaren var första gången jag upplevde att jag kunde hålla mig längre tid ifrån att gå på toa. (Förlöste april 2015).
  Nu är jag 1 vecka över tiden med vårt andra barn och orolig över hur det ska bli sen. Enligt alla papper står det grad 2 skada men jag upplever så mycket mer än vad som ingår under grad 2. Jag upplever även att ändtarmen nästan är ut och in, särskilt nu i slutet med det stora trycket nedåt.
  Kan detta innebära att jag har en levatorskada? Hur ska jag göra för att på bästa sätt få hjälp med dessa problem som jag gissar kommer tillbaka nu efter min andra vaginala förlossning?!
  Tack på förhand!

  • Det är jättesvårt att svara på eventuella skador så här, men problem har du ju och de behöver utredas och behandlas. Om de kvarstår nu efter andra barnet kan du be barnmorskan skicka remiss till bäckenbottencentrum på Huddinge sjukhus efter förlossningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *