Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kan jag ha fått skada utan att det syns?

Kan jag ha fått skada utan att det syns?

Kan jag ha fått skada utan att det syns?

Det här är en återkommande fråga jag inte tror att jag skrivit något helt inlägg om än. Frågan lyder:

”Kan jag ha fått en förlossningsskada utan att det syntes vid förlossningen eller syns nu efteråt?”.

Svaret är ja, det är möjligt och orsakerna till det kan vara några olika. Jag ska försöka förklara.

Levatorskada

Levatormuskulaturen utgör den största muskelmassa i bäckenbotten är går som en häst-sko-form från pubisbenet, längs med bäckenets sidor och bak till svanskotan. Dess viktigaste funktion är att bära och lyfta allt innehåll i buken. Under en vaginal förlossning kan man drabbas av en skada på den muskulaturen. Den kan gå sönder på lite olika ställen, men om den lossnar från sitt fäste framme vid pubisbenet är det inte säkert att det märks eller syns vid förlossningen. Till skillnad från andra vaginala bristningar uppstår det inte nödvändigtvis ett synligt sår när levatormuskeln skadas. När levatormusklerna är skadade uppstår en nedsättning i bäckenbottens stabiliserande och lyftande funktion.

Symtom på detta kan vara en känsla av att vara instabil, att ha svårt att få till ett bra knip och att den främre slidväggen är sänkt. Levatormuskeln är delad i två, en på höger och en på vänster sida i bäckenbotten. Om du har fått en skada bara på ena sidan kan det hända att den andra, hela, sidan reagerar med spänning och smärta. En levatorskada ger ofta en känsla av att vara ”vid” inuti slidan och tamponger kan lägga sig snett. Risken för att du har fått en levatorskada är ökad om du födde ett stort barn, krystade länge eller om du också fick andra förlossningsskador.

Läs mer om levatorskador:

Kan en levatorskada läka?

Behandling för levatorskada?

Bäckenbottenfunktion vid levatorskada

Råd för dig med levatorskada

Djup vaginal bristning

Bristningar i mellangården och ut mot sidorna i slidan syns utanpå och borde vara svåra att missa. Djupare inre bristningar i slidan är svårare att se och om man inte undersöker tillräckligt noga är de möjliga att missa. Djupare vaginala bristningar har sedan en tid tillbaka en egen diagnoskod och räknas som en slags grad 2-bristning. Skadan omfattar då både muskler, muskelfästen och stödjevävnad och dessa behöver bli lagade för att anatomin ska bli som den var tidigare. En djup vaginal bristning som inte sys kan exempelvis ge upphov till en rectocele.

Läs mer om perinealkroppen och rectocele:

Perineum och perinealkroppen

Skada på rectovaginala fascian

Knipa bort en rectovaginal fasciadefekt?

Operation av mellangården

Perinealkroppsrekonstruktion

Missad grad av skada

Frånsett båda dessa fenomen ovan händer det då och då att jag möter kvinnor som fel-diagnostiserats vid förlossningen. Alltså att man sagt att en bristning bara varit en liten grad1-bristning men att det egentligen varit en helt annan grad av bristning. Då hade det ju funnits en synbar skada men den har misstagits för en mindre skada än vad det varit. Då har ju eventuella stygn inte satts i rätt vävnader för att återställa anatomin, utan har kanske bara gjort att det estetiska utanpå ser okej ut, medan musklerna under fortfarande är trasiga.

Att förstå vad som hänt dig:

Vilka skador ger vilka symtom?

Hitta orden för dina besvär

Journalen om förlossningsbristningar

känns det bra så är det bra

Nu har jag tagit för givet att frågan jag fick är ställd utifrån ett besvär, alltså at frågan egentligen lyder “kan jag ha fått en osynlig skada som förklarar mina symtom?”. Men jag vill inte med detta inlägg bara skapa en grogrund för oro och panik, ni vet som en expressen-rubrik, typ “Den här osynliga sjukdomen kan du dö av utan att veta om det“. Jag tänker att du, om allting faktiskt känns bra, ska lita på att kroppen ger dig adekvat information. Känns allting bra och starkt, lita då på den känslan! Mitt mantra är (förutom “var en besvärlig patient”) att kvinnor har adekvat uppfattning om sin egen hälsa. Lita på din egen känsla!

Kan jag ha fått skada utan att det syns?

Svar, ja, det är möjligt. Det finns också anledningar till att bäckenbottens funktion är tillfälligt eller långvarigt sänkt som inte nödvändigtvis hör ihop med en muskelskada. Om du har bekymmer med din bäckenbotten rekommenderar jag dig att vara en “jobbig patient” tills du fått svar och förklaringar som låter rimliga, och någon slags plan för lindring.

Läs också på Backenbottenutbildning.se

Tips

Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *