Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Träna med tyngdkänsla

Träna med tyngdkänsla

Läsarfråga om att träna med tyngdkänsla.

Jag har en fråga om tyngdkänsla och hur jag ska tänka med träning. Har inte framfall enligt vad läkaren sagt efter undersökning, men jag är svag i bäckenbotten. Jag har kniptränat och det är nu 6 månader efter förlossningen. Försöker anpassa vardagen efter tyngdkänslan men det går inte. Jag är starkt begränsad och kan gå ungefär 1,5 km, göra andningsövningar och träna knip.

Läsarfråga

Utan undersökning – bara gissningar

Utan att undersöka blir mina svar bara gissningar. Det finns en rad olika alternativ. Du:

  • har en levatorskada och känner starkt av att bäckenbotten är försvagad.
  • har ett framfall, men så litet att läkaren inte berättade något för dig, men du känner ändå av det.
  • är faktiskt bara svag efter graviditet och förlossning och måste bara ge kroppen tid att läka.
  • har någon annan muskelskada som inte läkt bra efter förlossningen.
  • är överspänd i bäckenbotten och därför känns bäckenbotten alltid trött, och du upplever det som en tyngdkänsla.

Här finns vidare läsning för att försöka hitta ditt eget svar

Kan du förvärra läget?

Vi har inte tung vetenskap bakom påståendet att för träning skulle förvärra ett framfall (om det skulle vara det du har). Men du verkar ha mycket besvärande symtom! Jag skulle råda dig till att inte överbelasta dig så att symtomen förvärras över tid. Samtidigt kan du ju knappast vara kvar på den nivån som du är nu, det låter väldigt begränsande. Du behöver hitta en väg framåt och uppåt.

Progressive overload

En rehabprincip är att ge kroppen en stadig och successiv ökning av belastning. Det innebär att kanske öka promenaderna med 200 meter i veckan eller att stegra träningen lite var tredje vecka och så vidare. Jag skulle önska att du träffade en fysioterapeut som kunde göra en bedömning av bäckenbottens status och styrka och som kunde ge dig ett individanpassat rehabprogram!

Fysioterapeuter hittar du här.

Vill du ha annat stöd för stegring av träning och belastning?

Om du har funderingar om hur du ska våga efter graviditeten vill jag tipsa om mina webbkurser för postpartumträning. Det är snäll och successivt stegrad (vanlig!) träning med anpassning för dig med svag bäckenbotten eller sviktande slidväggar. Här finns allt du behöver veta!

Stort lycka till!

1 kommentar till “Träna med tyngdkänsla”

  1. Om jag utgår från mig själv så är det ca 6mån som jag vågqr hoppas att allt inte är åt helvete, sen blir det lite bättre helq tiden till ca 1år efter fl då jag känner att det börjar vara ok. Över 1,5år tar det för min kropp att komma i nya normalläget där jag börjar känna att jag kan lita på att min kropp inte blir värre och kan våga utmana den. Så om någon läser som är likt mig och hyfsat nyförlöst, kan man försöka ha lite is i magen och våga hoppas på att det blir bättre.
    Nu lite drygt 1,5 år efter fl styrketränqr jag tyngre än vad jag någonsin gjort förut och tror att jag äntligen ska kunna prova löpning igen (men prioriterar styrkan just nu).
    Det som fått mig att komma hit (förutom tiden ) är: prolapsring (mekaniskt stöd), Mias rehabkurs efter fl (webbaserad), och mycket tålamod och stegra långsamt (framförallt då det känns bra och man blir ivrig).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *