Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Får man aldrig springa med svag bäckenbotten?

Får man aldrig springa med svag bäckenbotten?

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bäckenbotten-och-träning-550x306.jpg

Kan man aldrig springa med väldigt svag bäckenbotten?

En följare bad mig specifikt ta upp detta med löpning och bilaterala levatorskador eller av annan orsak så pass svag bäckenbotten att man aldrig kommer komma över medelgod knipstyrka. 

Vill du läsa mer om levatorskador hittar du det här:

Att acceptera en levatorskada

Kan en levatorskada läka?

Behandling för levatorskada

Levatorskada och ländryggssmärta

Bäckenbottenfunktion vid levatorskada

Levatorskada och ny graviditet

Råd för dig med levatorskada efter förlossning

Olika tekniker för att minska hiatus

I ett tidigare inlägg skrev jag om att jag vill att mina patienter åtminstone ska uppnå en medelgod styrka i bäckenbotten innan vi planerar för löpning.

Men tänk om det är omöjligt att bli medelstark i bäckenbotten på grund av stora skador?

Kan jag aldrig springa då?

Här behöver vi ha tre olika spår.

 • Det finns personer som av någon anledning aldrig kan ”prestera” ett bra knip vid en vaginal undersökning, men som inte har några som helst symtom från bäckenbotten. Där är det rimligast att anta att bäckenbotten faktiskt fungerar bättre i verkliga livet. Då får man helt enkelt bara gå efter frånvaron av symtom. Känns det bra att springa, så är det bra.
 • Vad händer om bäckenbotten inte klarar av sitt lyftande och bärande arbete, speciellt vid belastning som löpning? Om aktiviteten du regelbundet utsätter bäckenbotten för alltid är för tung och under för lång tid tror jag att resultatet kan bli att bäckenorganen sänks. Det är därför jag förespråkar en mycket lång och långsam (seg?) successiv ökning av löpning, så att du när som helst kan bromsa om det upphör att kännas bra. Här får man helt enkelt gå på symtom – tyngd, skav, trötthet, smärta, ökade symtom av inkontinens. Om symtomen kvarstår efter 24 timmar anser jag att det är en ”varningssignal” och innebär att bäckenbotten faktiskt inte orkar med.
 • Om den spänning som bäckenbotten kan alstra motsvarar det tryck och de dunsar som uppstår vid rätt doserad löpning, kan du får springa även om bäckenbotten är svag. Hos vissa är det 100 meter, men inte 500 meter. För någon annan är det 5 km, men inte 7. För någon ytterligare handlar det hastigheten, det går att springa långsamt men inte snabbt.

Begränsa inte allt

Det är också viktigt att komma ihåg – löpning är inte den enda konditionsträningen som finns. Cykling, spinning, crosstrainer, vattenlöpning, simning, promenader, roddmaskin – det finns alternativ.

Jag kommer återkomma i flera inlägg om snäll löpteknik, hur man kan resonera mer konkret vid stegring av aktivitet och ytterligare ett fördjupat resonemang om bäckenbotten, symtomfrihet och träning.

Läs fler inlägg i samma serie:

Löpning efter graviditet

Mår bäckenbotten dåligt av löpning?

Får man aldrig springa med svag bäckenbotten?

Bäckenbottensnäll löpteknik

Bör jag undvika tunga lyft?

Hur ska jag tänka om buktryck och svag bäckenbotten?

Hur blir man stark med svag bäckenbotten?

Måste träning vara symtomfri

Vidare tips/Reklam

Webbkursen “Bli stark (med svag bäckenbotten) är en 8 månader lång träningskurs som vägleder dig i vanlig träning som är anpassad för dig med svag bäckenbotten. Den innehåller filmade övningar sammansatta i träningsprogram i 4 nivåer. Varje nivå pågår i två månader. Se mer info här.

3 kommentarer till “Får man aldrig springa med svag bäckenbotten?”

 1. Tack för dina blogginlägg, så himla värdefulla! Jag fick mitt andra barn för drygt två år sedan och har inte haft några typiska bäckenbottensrelaterade besvär därefter. I somras började jag löpträna. Glad i hågen sprang jag 5 ggr på 2,5 veckor. Inga problem alls efter mina pass förutom det sista. Jag hade då ökat från ca 4 till 6 km. Inga besvär under själva löpningen men dagen efter det sista passet hade jag väldigt plötslig smärta i bäckenbotten. Otrolig känsla av spändhet. Jag har träffat läkare som undersökt och inte hittat något avvikande förutom att jag verkade ha lite svidande känsla när hon rörde vid bäckenbottens inre ligament. Inga symtom på framfall eller nåt annat avvikande. Läkaren trodde att det kunde ha att göra med att jag börjat löpträna ganska häftigt och att jag är generellt svag i kroppen (framförallt baksida lår/rumpa) vilket kunnat göra att bäckenbotten blivit ännu mer belastad. Däremot verkar jag vara ganska stark i bäckenbotten. Nu har det gått några veckor och jag har inte vågat löpträna nåt men jag har trots allt en del konstiga symtom från bäckenbotten. Det är svårt att beskriva men jag skulle säga att det känns som att jag skulle ha mens som typ ”fastnat” inne i vaginan och inte kommer ut. Känns generellt lite konstigt i bäckenbotten. Inga besvär gällande kissande/avföring/sex o dyl. Jag hade gärna träffat en fysio som kan bäckenbotten men jag bor väldigt långt från närmsta med den kompetensen. Förstår att du har begränsad möjlighet att svara på frågor online och särksilt utifrån denna begränsade information jag givit men jag tänkte att jag alltid kan kasta ut en förfrågan om du har någon idé vad detta kan handla om och vad jag borde göra. Jag är kanske lite orolig som person och oroar mig nu att jag skadat bäckenbotten irreversibelt genom mina löppass… Allt gott till dig, du är grym!

  1. Det låter som att bäckenbotten blev överbelastad och reagerade med överspänning, men kan utifrån det du beskriver inte dra slutsatsen att det alls skulle vara riskabelt att fortsätta. Men om jag vore du skulle jag börja kortare sträcka, kortare distans och lägre hastighet och låta det gå minst två-tre dagar mellan passen. Sen nu du känner att du hittat en nivå som kroppen och bäckenbotten accepterar väl så stegrar du långsamt, typ 10% var tredje vecka. Lycka till!

   1. Tack snälla du för svar! Ja, det är lite lurigt det där att hitta en balans. Är rädd att skada mig samtidigt som livet ju inte blir bra om man får en förlamande rörelserädsla. Tycker du att den diffusa känslan jag beskriver inte borde vara något att haka upp sig vid? Just nu har jag försökt ”backa”, göra lite övningar jag googlat mig fram för att träna/stärka säte, baksida och höft och konditionsträna med spinningcykel.
    Hoppas såklart kunna springa igen men är nog lite orolig för potentiell skada av bäckenbottenmuskulaturen… Jag är nog en orolig person rent generellt. Jag är så glad att ni fysios med bäckenbotten-kompetens finns och hoppas att någon i mina krokar ska vidareutbilda sig. Ni är guld värda för oss kvinnor! Jag har lärt mig så mycket via din blogg om bäckenbotten, det kvinnliga könets anatomi och muskulatur, träning postpartum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *