Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Sommarinlägg – vår relation till Sri Lanka

Sommarinlägg – vår relation till Sri Lanka

Innan sommarledigheten öppnade vi upp för frågor om oss, på Instagram. Några av de frågorna som kom in gällde Sri Lanka. Ni som följer oss där vet att vi då och då nämner Sri Lanka.

Joseph är halv-lankes

Josephs nu avlidne pappa var sri lankes och kom till Sverige på 70-talet och gifte sig med Josephs mamma. Sedan bodde de på Sri Lanka stora delar av Josephs barndom, och flyttade slutgiltigt hem när Joseph skulle börja högstadiet. Detta är anledningen till att Joseph pratar engelska med våra barn och detta är anledningen till att vi reser till Sri Lanka så ofta vi har råd och möjlighet.

Historia och nutid

Sri Lanka är en paradis-ö med långa sandstränder, palmer, rent vatten, vackert väder och trevliga människor. Men det är också ett land som fram hade inbördeskrig mellan 1983 och 2009. I alla lugna perioder har landet försökt etablera sig som turistresmål, eftersom det turism är en stor och viktig inkomstkälla. 2005 kom tsunamin och hade förödande konsekvenser för ett redan fattigt land. Efter det har det varit ett terrorattentat, en pandemi och nu en pågående ekonomisk och politisk kris som har slagit otroligt hårt mot landet.

Inflationen har skenat och landet är så pass djupt skuldsatt att IMF har nekat ytterligare lån. De två stora orsakerna är utebliven turism under pandemin, men också att politikerna har misskött landets finanser. De fattiga i landet lever nästan uteslutande på linser och ris, och under en period ökade priserna på dessa varor med 90 %. Många familjer äter färre måltider om dagen, för att minska utgifterna och landet har akut brist på många läkemedel. Bakgrunden till detta är att man under 2021 tvingade fram en alldeles för snabb omställning till ekologiskt jordbruk, utan att det fanns hållbara alternativa lösningar tillgängliga för bönderna. Det är sedan årets början pågående protester i huvudstaden Colombo. Prostesterna har i huvudsak har varit fredliga. Men läget är osäkert och UD avråder från resor till Sri Lanka för tillfället.

Vänner och släkt

Det är en oerhört tuff tid, och de som har de allra tuffast har vi inte ens möjlighet att hålla kontakt med. Det verkar som att de flesta av våra vänner och släktingar i alla fall har sina jobb kvar, även om inflationen gör att lönen knappt räcker till någonting.

Våra Sri Lanka-tips

När läget stabiliseras är det alltså i princip en god gärning att planera en turistresa till Sri Lanka. De behöver inkomsterna!

Spridda Sri Lanka tips

Här finns tips om badorten Hikkaduwa

Här finns tips om staden Kandy (där Joseph är uppvuxen)

Tips om sri lankesisk mat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *