Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Samlingsinlägg om förlossningsskador

Samlingsinlägg om förlossningsskador

Det här är ett samlingsinlägg om förlossningsskador. Det kommer ett separat samlingsinlägg om levatorskador, och det har redan publicerats ett inlägg som handlar om det första året efter förlossningen. Inläggen som är samlade här handlar alltså mestadels om kvarvarande symtom eller följdsymtom av förlossningsskador, om defektläkta eller missade skador och om vad följderna av dessa blir.

Grundläggande inlägg att börja med:

Hitta orden för dina besvär

Vilka skador ger vilka symtom?

Förlossningsskador grad 1 till 4

Samling av inlägg från bakingbabies:

Det här är på intet sätt allt som finns om dessa ämnen på bakingbabies.se, men det är en bra start för dig som är intresserad. Börja med att klicka runt och läsa. Är du vidare intresserad finns det referenslistor till många inlägg också.

Hittar du, trots eget letande och läsande, inte svar på dina funderingar får du gärna ställa en fråga i kommentarsfältet. Då kan det hända att den frågan besvaras i ett eget inlägg framåt hösten.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

2 kommentarer till “Samlingsinlägg om förlossningsskador”

  1. Hej, jag förlöstes för 5 veckor sedan vaginalt, första graviditet o sonen kom ut 3800g med normalt huvudomfång så inte jättestor bebis. Fick en grad 3 bristning som fick sys på operation. Jag har haft otroligt mycket problem med sveda och stickande känsla på vulvan och framförallt i mellangården och analen. Har varit hos flertal gynläkare som säger att stygnen ser ut o ha lösts upp men det känns som jag har stygn på insidan huden som sticker mig inifrån om du förstör vad jag menar? Svedan och den stickande känslan upplever jag både när jag rör på mig men även när jag ligger ner med benen isär. Smärtstillande hjälper inte alls. Känner inte att vården lyssnar på mig eller gett bra info om när jag förväntas bli av med dessa besvär. Enligt gynakuten så är jag fortfarande nyförlöst och måste ge det tid. Du som hade en grad 3/4 bristning när slutade du känna av stygnen? Speciellt därbak där suturtråden är tjockare och ska tydligen ta längre tid att lösas upp av kroppen.

    1. Hej! Jag förstår att 5 veckor känns jättelänge, men om du tänker att det kommer ta 12 månader för bäckenbotten och slidans vävnader att återhämta sig helt så är 5 veckor verkligen ingenting. När man syr en grad 3-bristning så syr man i flera olika lager. Du kan alltså ha inre stygn som sitter inuti (inunder slemhinnan) som känns, även om de inte syns eller går att känna med ett finger. De tar också ganska lång tid för kroppen att absorbera dessa material. Du kan kolla i operationsanteckningen i din journal och se vilken tråd de har använt, och sedan jämföra här: https://backenbottenutbildning.se/index.php/utbildningsmaterial/suturering/suturering-av-vagina

      Vissa trådar tar upp emot 180 dagar att bli av med helt.
      mvh Mia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *