Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Mias årskrönika 2018

Mias årskrönika 2018

Januari

Första halvan av januari ägnade vi åt att flyttpacka och andra halvan åt att flytta och installera oss i vår nybyggda lägenhet i Årsta. Det var inte helt utan sorg att flytta från Södermalm, men vi har sedan inte ångrat det en sekund. Vi tror att Waldo blev till precis där mitt i flytt-veckan, så kanske är han made in Södermalm, kanske Årsta…

Februari

I februari började graviditetssymtomen redan smyga sig på mig. Jag fick sluta springa bara ett par dagar efter det positiva graviditetstestet eftersom jag redan då hade ont i bäckenet.

Dagbok från graviditetsvecka 5,6,7,8

Jag började också ett nytt jobb! En dag i veckan kunde jag dricka mitt kaffe med den här utsikten, när jag fick vara med och jobba deltid på SKL och med satsningen på kvinnors hälsa. Det var otroligt spännande och roligt, men kanske inte optimalt att börja nytt jobb exakt som jag mådde lite småilla, var kroniskt hungrig och sjukligt trött.

Mars

I mars släpptes min och Louises bok! Och förutom på vår egen releasefest så fick vi också vara med i en rad olika mediesammanhang:

Studio ett

P4 Stockholm

Tyngre Radio

Nyhetsmorgon

Mars månad är en månad där jag uppenbarligen lämnat avtryck efter mig, men som jag knappt ens minns själv. Jag var SÅ TRÖTT. Alla kvällar som inte gick åt till intervjuer eller andra “måsten” sov jag mig igenom. Den här perioden hade jag också världens bästa Ellen som student på fysiojobbet, och började min masterplan med att försöka värva henne att bli min vikarie. Hon var därför en av de allra första som fick veta om graviditeten.

I mars deltog jag också i en utbildningsdag om förlossning/förlossningsskador och föreläste.

Graviditetsdagbok vecka 9, 10, 11, 12

April

I april var jag och SKL-jobbet ute på turné och jag hann åka till Göteborg, Malmö, Linköping och Umeå. Min roll var att prata om patientperspektiv på förlossningsvård/förlossningsskador. Jag började må lite bättre och gick på ett tidigt ultraljud och fick se ett litet hjärta slå. Det här måste ändå ha varit graviditetens bästa period, jag hade inte jätteont och var inte heller jättetrött.

Graviditetsdagbok vecka 13, 14, 15 och 16.

Maj

I maj gick vi på ultraljud och blev flyttade nio dagar, så vi fick gå på ett ultraljud till. Jag fyllde 32 år men minns faktiskt inte ens om vi firade mig? Den här graviditeten, eller tiden som förflöt under det att graviditeten pågick är sannerligen som en dimma.

Jag deltog i Barnmorskeförbundets konferens och hade där en presentation om en studie om bäckensmärta efter graviditet som jag varit med och gjort.

Jag började få mer och mer ont i bäckenet och insåg att jag inte längre gjorde ett riktigt bra jobb eftersom jag drog mig från att göra vissa undersökningar och behandlingar bara för att skona mig själv. Vi började planera för sjukskrivning.

Under hela våren hade jag föreläst varannan vecka i ett vidareutbildningsprojekt för barnmorskor. Min roll där var att föreläsa om fysisk träning efter graviditet. I maj tackade jag för mig och kände att jag behövde sluta jobba efter jobbet. Det var ett otroligt roligt uppdrag och jag hoppas att jag får något liknande igen.

Graviditetsdagbok vecka 17, 18, 19 och 20

Juni

I juni avvecklade jag mig själv på fysiojobbet men fortsatte att jobba på SKL en dag i veckan graviditeten ut. Ellen kom och började jobba direkt efter att hon tagit examen och jag kunde successivt lämna över mina patienter till henne. Den här månaden var bara ett ända långt ihopbitande för att klara av vardagen. Inget kul alls, faktiskt.

Graviditetsdagbok vecka 21, 22, 23 och 24.

Juli

I juli började vår sommar. Barnens förskola var stängd och vi åkte på en sista minuten till Grekland och sedan till svärföräldrarna på västkusten. Under sommarsemestern låg jag mest i skuggan och tittade på när Joseph och barnen lekte. Jag blev otroligt svullen under de här varma sommarveckorna och tror att jag gick upp över 10 kg mellan två barnmorskebesök. Det var otroligt tungt! Även om sommaren på så många sätt var fantastisk så älskade jag INTE att vara jag.

Graviditetsdagbok vecka 25, 26, 27 och 28.

Augusti

Den stora händelsen i augusti var att Wollmar började förskoleklass. Det innebar också att jag fick vagga runt till både förskola och skola varje morgon och eftermiddag, varje runda tog mig ungefär en timme. Jag började läsa en kurs “Kost vid graviditet och amning”  och det var bra, för då fick jag fokusera på något annat än att vara frustrerad över hur ont jag hade.

Graviditetsdagbok vecka 29, 30, 31, 32 och 33

September

I september medverkade jag på den nationella patientsäkerhetskonferensen  genom mitt SKL-jobb och fick även där förmånen att belysa patientperspektivet på förlossningsvården. Övriga dagar var jag hemma och all tid gick åt att lämna/hämta barn, plugga min kurs, vara på gymmet och cykla eller så åt jag morötter. Morötter alltså. Världens bästa graviditetscraving.

Graviditetsdagbok vecka 34, 35, 36 och 37

Oktober

Oktober alltså, årets bästa månad! Mitt vatten gick två dagar innan planerat snitt och ut kom världsbästa bebisen Waldo. Han föddes den 14 oktober och andra halvan av oktober månad var fylld av bebisbubbla och mys.

Graviditetsdagbok vecka 38 och 39

Förlossningsberättelse

På ledig tid den här månaden jobbade jag med att fixa inför forskarkalendern, började planera för en bok tillsammans med två barnmorskor och en läkare OCH skrev en tenta samma dag som vi kom hem från BB.

November

Novembers stora utmaning var att ha alla barnen själv i fyra dagar när Joseph åkte till England med jobbet. Våra barn är ena riktiga champs när det gäller och det gick riktigt bra. Vi sov alla i samma rum, åt bara barnens favoriträtter och tummade på en del andra rutiner och regler. Wilfred som är fyra år visade sig vara både villig och duktig på att ta hand om lillebror. Wollmar med förstås, men han är inte lika intresserad.

Jag och Louise skrev på ett nytt bokkontrakt för en ny bok på Fri Tanke förlag. Waldo sov sig igenom november och jag hann skriva en till tenta, göra en hemtenta och börja på kursens examensarbete, utöver att jobba med de två aktuella bokmanusen.

Min återhämtning efter två veckor  och efter fyra veckor

December

Nu känns livet med tre barn redan självklart. Graviditeten som pågick större delen av året är glömd och förlåten, till stor del i alla fall. Jag har kvar lite av det bäckenonda och det kommer nog dröja innan jag hittat hem helt i kroppen efter den här graviditeten.

Jag fick föreläsa vid två olika tillfällen, på två olika utbildningsdagar om endometrios. Waldo fick hänga med och sov sig igenom det hela i en sjal på min mage. Jag är otroligt tacksam över att få vara igång med lite såna “lyxjobb” då och då. Jag trivs ändå bäst när jag inte enbart är hemma och skrotar.

Vår jul blev härlig och bullrig med storfamiljen. Våra barn har nio kusiner och en kommande här i Stockholm och de alla är ett så himla härligt gäng!

2019 blir ett annorlunda år

2019 kommer med 100% säkerhet bli HELT annorlunda än 2018 och det finns saker som jag ser SÅ mycket fram emot! Jag är så glad över att ni är med oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *